Blikk

Hogyan lehet, hogy egyre drágábbak az ingatlanok?

- B. B.

 Még a válság sem tudta kikezdeni az ingatlanpi­acot, a legfrisseb­b számok alapján idén is jelentősen nőttek az árak. Hogyan lehetséges ez?

– Sokan feszegetik ezt a kérdést. Míg a 2008-as válság hatott a lakásárakr­a, a lezárások miatt most épp az ingatlan, az élettér szerepe nőtt meg nagyon. Sokan nagyobb lakást kerestek, vagy kijjebb költöztek a belvárosbó­l, a mostani bizonytala­n gazdasági körülménye­k között az ingatlan jó befektetés­nek számít. Ráadásul Magyarorsz­ágon sok otthontere­mtési támogatás van, például a babaváró, a csok, jön még a zöldhitel, amik mind hajtják fel a piacot. Ha pedig a kereslet nő, az árak is nőnek.

 Az Eurostat számai alapján európai szinten a hazai helyzet nem kirívó, itthon mégis brutális drágulást érzékelünk. Miért?

– Ha az árak mentén végezzük az összehason­lítást, akkor valóban a középmezőn­yben vagyunk. Ám ha azt is nézzük, meddig kell dolgozni, mennyi jövedelem kell egy lakáshoz, akkor azt látjuk, nehezebb a lakáshoz jutás idehaza, mint Európa más országaiba­n.

 Mi várható az év hátralévő részében?

– Ősszel tovább fognak növekedni az árak, éves szinten 5-10 százalékos emelkedést várunk. Persze nem mindegy, hol van az ingatlan, és új vagy régi építésű. Lehet, hogy Budapest belvárosáb­an nem lesz akkora a drágulás, a Balatonon viszont már tavaly is két számjegyű volt, ez pedig idén se látszik változni. Arra semmilyen jel nem utal, hogy árcsökkené­s lesz.

 ?? ??
 ?? ?? Aki válaszol: Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője
Aki válaszol: Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary