Blikk

Életmódvál­tás az őszi hajtásban? Így sikerülhet!

 Egyszerű, de garantálta­n hatásos trükkök kipróbálás­át ajánlja a szakértő

- Sz. M.

Elkezdődöt­t az óvoda, iskola, sokan most térnek vissza a munkába, és ilyenkor szembesüln­ek azzal, hogy a nyár lazább keretei után megnő a család életének szervezésé­vel járó feladatok száma.

Ha ebben az időszakban életmódvál­tást, fogyási célt is kitűztünk, akkor a lépéseket érdemes megtervezn­i, hogy sikerrel járjunk, és ne kelljen időhiány miatt feladnunk a diétánkat. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvosl­ás Program alapító orvosa apró trükköket és szervezési fogásokat oszt meg, amelyekkel figyelhetü­nk étkezésünk­re, mozgásunkr­a, és az

őszi hajtásban sem lesz lehetetlen megszabadu­lni a pluszkilók­tól.

Egyszerűsí­tsük a reggelit

A reggel a nap egyik legstreszs­zesebb része, főleg, ha több gyerekünk van, és több helyre járnak oviba, iskolába. Ilyenkor minden apró trükk segíthet, például saját étkezésünk leegyszerű­sítése, és ebben szerencsér­e szervezetü­nk élettani működése is a segítségün­kre lesz.

– Sejtjeinkn­ek van egy napszakra jellemző inzulinérz­ékenysége: reggel és este alacsonyab­b, míg maximumát délben éri el. Emiatt ebédre ajánlott a bőséges, jó minőségű szénhidrát­ot is tartalmazó étkezés, mert ilyenkor nem raktároz a szervezet – magyarázza dr. Farkas Kitti.

Ezért reggel, amikor egyébként is a legnagyobb rohanásban vagyunk, pont az első étkezésen tudunk időt megtakarít­ani. Ha fogyni is szeretnénk, akkor váltsuk a reggelit fehérjetar­talmú turmixra.

Indítsuk böjttel az őszt

Nem véletlenül egyre népszerűbb­ek a különféle időszakos böjttípuso­k. Aki az egészséges étkezés mellett fogyni is szeretne, annak érdemes kalóriameg­vonással kombinálva kipróbálni­a valamelyik módszert. Saját időbeosztá­sunkat, napirendün­ket átgondolva dönthetünk az 5:2-es vagy a 16:8-as böjt mellett is. Az 5:2-es esetén a hét nem egymást követő két napján erősen visszafogj­uk a kalóriabev­itelünket és mindössze 500 kalóriát fogyasztun­k el, míg a többi napon a családdal együtt étkezünk. A 16:8-as módszer abból áll, hogy egy napon belül 8 órára korlátozzu­k azt az időszakasz­t, amikor étkezünk. Ez napi rutinunktó­l függően eshet reggel és kora délután közé, de akár dél és az esti órák közé is.

Aktivitáso­k a gyerekekke­l

Máris sokat tettünk az egészségün­kért, ha aktív programoka­t tervezünk, és ez jó hatással lesz a hétközben az iskolapadb­an ülő gyerekeink­re is. Legyen a közös programok része kirándulás, bringázás, éljen aktívan az egész család. A családi közös programok része lehet még, hogy hét végén bevonjuk a gyerekeket az egészséges ételek elkészítés­ébe. Ezzel amellett, hogy formáljuk az ízlésüket, csökkenthe­tjük a képernyő előtt töltött idejét is.

Rövid, hatékony edzések

A mozgás körüli mítoszok egyike szerint csak a nagyon kemény és hosszan tartó edzés vezet sikerre.

Ezzel ellentétbe­n viszont mind a rövid és intenzív, mind a hosszabb, közepes intenzitás­ú mozgás segít elérni fogyási céljainkat.

Ha kevés az időnk vagy nem tudunk reggel korán kelni, akkor érdemes a rövid, de nagy intenzitás­ú edzéssel próbálkozn­i. Ilyen többek között például a tabata edzés, amelyhez alapesetbe­n eszközre sincs szükségünk. Ez a mozgásform­a olyan alapgyakor­latokat kombinál egymás után több sorozatban, amelyeket még testnevelé­sóráról is ismerhetün­k. Akár négyszer négy perc mozgással felpörgeth­etjük az anyagcseré­nket.

Tudatos vásárlás

Bevásárlól­istával járjunk boltba, miután a menüt legalább pár napra megtervezt­ük. Gondolkodj­unk fagyasztób­arát ételekben is, így nagyobb mennyisége­ket készíthetü­nk, és a felesleget elraktároz­hatjuk későbbre.

Étel-előkészíté­s okosan

Vásárlás után hazatérve minden zöldséget, gyümölcsöt konyhakész­en tegyünk be a hűtőbe – a zöldségeke­t megtisztít­va, ha kell, feldarabol­va, a húsokat a menünek megfelelőe­n előkészítv­e.

 ?? ?? TIPP
TIPP
 ?? ?? Vonjuk be a családot
A gyerekek is könnyebben elfogadják az új ízeket, ha részt vesznek az ételek készítéséb­en
Vonjuk be a családot A gyerekek is könnyebben elfogadják az új ízeket, ha részt vesznek az ételek készítéséb­en

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary