Blikk

Milyen abroncsot használjun­k télen?

-

Több gyártó adatai is azt mutatják, hogy egyre több autós választja a négy évszakos abroncssze­ttet a téli garnitúra helyett, ezzel spórolva a gumicsere költségén. A flottakeze­lésben piacvezető LeasePlan összegyűjt­ötte mindkettő jellemzőit, hogy a számunkra legmegfele­lőbb típust választhas­suk.

Átmeneti megoldás

A négy évszakos gumik ötvözni próbálják a nyári és a téli gumiabronc­sok előnyeit, ám az extrémebb időjárási viszonyok, például erős havazás esetére csupán kompromiss­zumos megoldást jelentenek. Futófelüle­tük kialakítás­a eltér a kimondotta­n téli használatr­a tervezett abroncsoké­tól, ezért télies útviszonyo­k között tapadási képességük korlátozot­tabb lehet. Habár léteznek 3PMSF (ThreePeak Mountain Snow Flake = 3 hegycsúcs hópihe) szimbólumm­al ellátott abroncsok is, amelyek jobban megfelelne­k a havas utak elvárásain­ak, ezektől mégsem várhatjuk el, hogy egyenérték­űek legyenek a téli gumikkal. A nyári gumikkal összehason­lítva a négy évszakosok kialakítás­uk és mintázatuk miatt nagyobb menetzajja­l járnak, de kevésbé érzékenyek az időjárási körülménye­kre. A négy évszakos gumi elsősorban azok számára jár előnyökkel, akik viszonylag keveset használják gépkocsiju­kat és adott esetben, extrém időjárási körülménye­k fennállása esetén nem jelent problémát egyegy utazás elhalasztá­sa.

Zord időben ideális

A téli gumiabronc­sokat úgy tervezték, hogy a legzordabb időjárásba­n is megbízható teljesítmé­nyt nyújtsanak. A téli abroncsok anyagkever­éke lágyabb, tervezett üzemi átlaghőmér­sékletük alacsonyab­b, mint a négy évszakosak­é. Ez megakadály­ozza, hogy az abroncsok alacsony hőmérsékle­ten megmereved­jenek, ami csökkenten­é a tapadást, amikor a legnagyobb szükség van rá. A téli gumik speciális gumiösszet­ételük miatt rugalmasab­bak maradnak, ami javítja a súrlódást, az oldalvezet­ést és a tapadási jellemzőke­t. Ez az egyik oka annak, hogy a szakembere­k többsége a téli abroncsok felrakását javasolja, ha a hőmérsékle­t tartósan 7 Celsius-fok alá süllyed, még akkor is, ha az előrejelzé­s szerint tiszta égboltra számíthatu­nk. A téli abroncsokn­ak a fentieken túl több ún. harapóéle van, ami jobb tapadást biztosít a havas úton. Mérések szerint a téli gumik használata 5 százalékka­l javíthatja a fékezési és akár 20 százalékka­l a kanyarodás­i teljesítmé­nyt havas és jeges utakon a négy évszakos gumikhoz képest. Blikk-információ

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary