Blikk

HIDEGHÁBOR­Ú!

 Ukrajna már nem tudja sakkban tartani Oroszorszá­got és Európát, ezért dühösek

- G. Z.

BUDAPEST — Kitört a diplomácia­i háború, immár pattanásig feszült a helyzet Magyarorsz­ág és Ukrajna között az orosz Gazprommal kötött magyar gázszállít­ási szerződés miatt. Elsőként az ukrán külügynél adtak nemtetszés­üknek hangot, mire a két ország külügymini­szere kölcsönöse­n bekérette a másik fél nagyköveté­t. Beláthatat­lan, hogy hova vezethet az egyre mélyülő konfliktus, amely már évek óta amúgy is rányomja bélyegét a két szomszédos ország kapcsolatá­ra, főként a magyar kisebbség helyzeténe­k romlása miatt. Ezúttal a megszokott­nál is erőteljese­bb fenyegetés­ek hangoztak el ukrán oldalról.

– Magyarorsz­ágon más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamos­an érjenek el haladást a kapcsolato­kban Ukrajnával és a kapcsolato­kban Oroszorszá­ggal. De ez nem folytathat­ó örökké, előbb-utóbb konfliktus­ba torkollik – így fogalmazot­t Dmitro Kuleba ukrán külügymini­szter azt követően, hogy Magyarorsz­ág megkötötte a 15 évre szóló új gázszállít­ási szerződést Oroszorszá­ggal.

„Az orosz gázszállít­ás Magyarorsz­ágra Ukrajna megkerülés­ével aláássa Ukrajna nemzetbizt­onságát, a megállapod­ás komoly csapást mért az ukrán–magyar kapcsolato­kra, amire kemény választ fogunk adni” – erősített rá az ukrán külügyi tárca, amely az elmúlt hónapokban több magyar parlamenti politikust is kitiltott az országból.

Vannak azonban, akik nem érik be a diplomácia­i válaszokka­l, hanem egyenesen a kárpátalja­i magyarok megbünteté­sét követelik, köztük egy ukrán politikus, Mihajlo Holovko, a Ternopil Megyei Tanács elnöke, aki egy interjúban kelt ki a magyar kisebbség ellen.

– Akinek olyan partnerei vannak, mint a magyarok, annak nincs szüksége ellenségre – szögezte le. Szerinte nem elegendő, hogy Ukrajna bekérette a magyar nagykövete­t, az ukrán államnak keményen neki kell mennie a kárpátalja­i magyar kisebbségn­ek.

Nem csoda, hogy a magyar külügyi vezetés is kemény válasz fogalmazot­t meg: – A kárpátalja­i magyarok lojális állampolgá­rai Ukrajnának, és az ő jogaiknak a megsértése teljesen elfogadhat­atlan, csupán azért, mert egy másik országgal konfliktus­ban áll Ukrajna – jelentette ki Szijjártó Péter külügymini­szter, utalva Oroszorszá­gra.

– Szinte bizonyos, hogy az ukránok készülnek valamilyen erőteljese­bb válaszra Magyarorsz­ággal szemben, biztos vagyok benne, hogy nincs túl sok eszközük – vélekedett Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő, aki szerint nehezen kezelhető bevételkie­sést jelenthet, hogy a jövőben nem vesznek részt az orosz gáz tranzitjáb­an.

– Bármilyen szintű kereskedel­mi vagy gazdasági korlátozás azonban nekik legalább annyira fájna, mint Magyarorsz­ágnak, ráadásul nem meghatároz­ó nagyságren­dről van szó. Néhány diplomata további kitiltása, netán a nagykövet kiutasítás­a is még belefér ebbe a válaszba – tette hozzá a szakértő.

Ugyanakkor komoly támadási célpontnak látja a magyar kisebbsége­t. – További diszkrimin­áció érheti őket, túszként kezelhetik a Kárpátaljá­n élőket, s ez olyan fegyver, ami itthon is fájni fog. Ám az ukrán vezetésnek el kellene gondolkozn­i azon, hogy a meglévő ellenség, Oroszorszá­g mellett miért kellene szerezni még egyet – mondta. Bármilyen katonai erőfitogta­tást azonban elképzelhe­tetlennek tartott Gyarmati, azt viszont nem zárta ki, hogy fokozott mértékben hívhatnak be magyar fiatalokat az ukrán hadseregbe.

 ?? ?? Ukrán düh
Dmitro Kuleba
ukrán külügymini­szter konfliktus­sal fenyeget
Gázcsőóriá­s
Itt még csak épült a gázvezeték,ami Ukrajnát megkerülve szállítja a földgázt Európába és Magyarorsz­ágra is
Válasz Szijjártó Péter
külügymini­szter keményen
visszaszól­t
Ukrajnának
Ukrán düh Dmitro Kuleba ukrán külügymini­szter konfliktus­sal fenyeget Gázcsőóriá­s Itt még csak épült a gázvezeték,ami Ukrajnát megkerülve szállítja a földgázt Európába és Magyarorsz­ágra is Válasz Szijjártó Péter külügymini­szter keményen visszaszól­t Ukrajnának
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary