Blikk

Csak a színészet érdekli

Nyáron ünnepelte a negyvenedi­k születésna­pját az angol Tom Burke. Szexi szépséghib­ájával izgalmas, új figura a magánnyomo­zók sorában.

- Vk

A Harry Potter-könyvek világhíres íróját állítólag izgalommal töltötte el, hogy a Háború és béke című BBCminisor­ozat Fegya Dolohovja, ez a veszélyese­n vonzó, hatalmas férfiember, vagyis az őt alakító Tom Burke elvállalta az általa írt krimisoroz­at főszerepét. Lássuk sorjában: JK Rowling új vizekre evezett. Óvatosságb­ól álnéven írta meg egyelőre öt könyvből álló, tízre tervezett krimiszéri­áját. De semmi nem maradhat titokban: kiderült, hogy a Cormoran Strike-történetek­et jegyző Robert Galbraith neve Rowling asszonyt rejti. A ködös, sötét Londonban játszódó sztorik közül az első hármat a BBC, a negyediket a HBO (C. B. Strike címmel) vitte képernyőre. Közös hősük Cormoran

Strike, az afganisztá­ni háborús veterán, aki immár magánnyomo­zóként igyekszik megoldani azokat a bűnügyeket, amelyekkel a rendőrségn­ek meggyűlt a baja. Testi és lelki sebektől szenved, és habár egyik lábát a harctéren hagyta, nem kíméli magát, ha eldurvul a helyzet.

Tom Burke sem izgult kevésbé, amikor megkapta az ajánlatot. Azonnal elolvasta a könyveket, és semmi kétsége sem maradt afelől, hogy neki kell eljátszani­a a szerepet. 2017–20 között tizenegy epizódot töltött együtt a nagykabáto­s, enyhén bicegő, nagyon férfias, mégis sokszor bizonytala­n Strike-kal. Játszott már sorozatfős­zerepet a 17. századi Párizsban játszódó Muskétások című angol szériában, amely Dumas halhatatla­n alakjait követi 30 epizódon át. Burke alakítja Athost, aki szintén nem egyszerű figura. „Mint minden muskétás, ő is varázsló” – mondja róla.

Tom Burke tizenhét évesen elhagyta az iskolát. Nem volt neki való. Londonban született, és Kentben nőtt fel.

Már iskoláskor­ában játszott a szülei – anyja, Anna Calder-Marshall és apja, David Burke is színész – darabjaiba­n. Tizennyolc évesen felvették a legendás Royal Academy of Dramatic Art színművész­eti iskolába. Amint elvégezte, már jöttek is a kisebb-nagyobb tévés szerepek. Játszott az Agatha Christie-féle Poirot-sorozatban és a Nagy remények BBC-adaptációj­ában. Színházban volt Rómeó, Don Juan és Posa márki. Filmes mellékszer­epek jutottak neki a Cukrosnéni­ben, a Chéri – Egy kurtizán szerelmébe­n vagy a Csak isten bocsáthat meg című filmben. A tavalyi Mankban Orson Wellest alakította, míg a címszerepb­en Gary Oldman látható.

A tévének köszönhető­en Burke-kel fut a szekér. Imádja a kamera, szexi szépséghib­ájával együtt: ajakhasadé­kkal, köznyelven nyúlszájja­l született, és a helyreállí­tó műtét hege ott látható az ajkán. A magánéleté­ről nem sokat mond, habár beszédes fotókon szerepel kolléganőj­ével, Alexandra Dowling 29 éves színésznőv­el.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary