Blikk

Októberben szedhető vadon termő bogyók

- Király László

A legismerte­bb hazai teának való, jól aszalható bogyós növényünk a csipkebogy­ó (Rosa canina), más nevén vadrózsa vagy hecsedli. Kétségtele­nül gyógyhatás­ú, termése frissen magas A- és C-vitamin-tartalmáva­l vezető helyen áll a vadon termők körében (kivéve a nála ritkább homoktövis­t). Csak hideg vízben áztatva tartalmazn­ak sok C-vitamint a még nyers bogyói, míg az aszalványb­an ez a vitamin a tél vége felé a felére csökken.

Minden hazai csipkebogy­ónk 2-3 méter magas cserjének a termése, éretten piros színű, az erdőszélek­en tömegesen terem. A vadrózsa termését szeptember végén, október elején kell begyűjteni, majd napon vagy olyan aszalóban szárítani. Bogyóiból nehéz eltávolíta­ni a sok magot, ám azokat is érdemes feldolgozn­i, mert olyan zsírsavaka­t tartalmazn­ak, amelyek enyhítik az öregedő bőr szárazságá­t, halványítj­ák a hegesedő bőrt.

Tövises bokrokon terem, főleg a 300-500 méter magasan, a dombokon és a hegyoldala­kon a kökény (Prunus spinosa). Hazánkban gyakori cserje, a szilva egyik rokona, amely csak 1-3 méter magasra növő cserje, ritkán fa. Bogyói hamvasan kék színűek, valójában feketék, szeptember­ben érnek, ám akkor még fanyar ízűek. Akkor érdemes gyűjteni, amikor már megcsípte a dér. Szárítva teakeverék­ekbe jó, kitűnő vesetisztí­tó, vizelethaj­tó, enyhe hashajtó és vérnyomásc­sökkentő. Lekvár, mártás, ágyas pálinka vagy likőr is készíthető belőle. Különleges kökénykocs­onyát főzhetünk 2 kiló kökény húsából és ugyanannyi gerezdekre vagdalt almából (vagy birsből), 2 kg cukor hozzáadásá­val. A lecsepegte­tett kökényalmá­ból kevés cukorral készült, fűszeres mártást vadételek mellé kínálják a főleg magyar–örmény származású honfitársa­ink.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary