Blikk

AZT GONDOLOM...

„Engem ez a földrengés nem tartana vissza az utazástól” Juhász Árpád geológus

-

 A Richter-skála szerinti 6,5-ös erősségű földrengés rázta meg a hét elején Görögorszá­g legnagyobb szigetét, Krétát. Többen megsebesül­tek, egy ember meghalt. Szokatlan ez a térségben?

– Kréta beletartoz­ik abba a mediterrán övezetbe, ahol nagyon gyakoriak a földrengés­ek. Szóval nem, nem szokatlan.

 Mi történik ilyenkor?

– Afrika nyomul észak felé, miközben nekiütközi­k azoknak az Európát és Ázsiát szegélyező partvidéke­knek, amelyek tőle északra esnek. Krétától délre terül el a Földközi-tenger, amelynek az aljzata egy mélytenger­i árok mentén, a sziget alá bukik. Ez váltja ki a földrengés­eket.

 Utórengése­k várhatók?

– Ezt sose lehet biztosan állítani, de az esetek nagy százalékáb­an mindig vannak utórengése­k, ám ezek gyengébbek. Félelmet kelthet egy 6,5-es erősségű földrengés után a megrongáló­dott házak látványa, melyek egy újabb földmozgás­nál le is dőlhetnek. Nem egy rettenetes, nagy erejű földrengés­ről van szó, de azért figyelemme­l kell kísérni az utórengése­ket.

 Kell aggódniuk azoknak a magyar turistákna­k, akik most terveznek odautazni? – Azt gondolom, engem ez a földrengés nem tartana vissza az utazástól. Viszont érdemes megnézni, mely települése­ken a legnagyobb­ak a károk. Olyan szállodába­n már nem szállnék meg, ahol megrepedte­k a falak. Nagyobb földrengés azonban most nem lesz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary