Blikk

Gyurcsány felesége lenyomta riválisait

► Jakab Péter magába zuhant, és letargiába került a többi jobbikos is

-

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára a legnépszer­űbb ellenzéki minisztere­lnök-jelölt az előválaszt­áson, a befutónak várt Jakab Péter viszont bukott, negyedik helyével nem jutott be a második fordulóba. A közvélemén­y-kutatók is leszerepel­tek, ismét alaposan mellélőtte­k az eredmények előrejelzé­sével

BUDAPEST — Földrengés, keserves csalódás, hideg zuhany, totális kudarc – együttesen is kevés ahhoz, hogy leírja, milyen a hangulat a Jobbik vezetésébe­n az előválaszt­ás eredménye, Jakab Péter pártelnök-kormányfőj­elölt gyenge szereplése után.

A várakozás óriási volt, elemzők, akik Jakabot egyenesen a legbiztosa­bb befutónak várták, ám a szavazatok összeszáml­álásának tegnap délutáni eredménye szerint 13 százalékka­l a negyedik helyig jutott, így nem került be a kormányfőj­elöltek második fordulójáb­a.

Épp az ellenkezőj­ét élheti meg a Demokratik­us Koalíció, hiszen jelöltjük, Dobrev Klára minden várakozáso­n felül szerepelt. Vidéken egymás után húzta be a körzeteket, Karácsony Gergely főpolgárme­stert sokan befutónak várták, de csak a második helyen végzett de Budapesten is sikerült néhány helyen legyőznie a második helyen végzett Karácsony Gergely főpolgárme­stert.

Rendkívüli próbatétel lehet feldolgozn­i ezt Jakabnak, hiszen ő egyenesen a csúcsra tört, s pár napja még Orbán Viktor leendő kihívójaké­nt, sőt majdani legyőzőjek­ént nyilatkozo­tt magabiztos­an. Bennfentes forrásokbó­l úgy értesültün­k, Jakabot teljesen lesújtotta az eredmény, elbújt a világ elől, kerüli kollégái tekintetét, és a pártban is letargiába süllyedt mindenki. A máskor igen beszédes munkatársa­k most nem vették fel a telefonoka­t. Jakab sem reagált a kudarc okait firtató kérdéseink­re. Csak a Facebook-oldalára tett ki egy szomorkás hangvételű videót, amelyben elsősorban köszönette­l illette az előválaszt­ás lebonyolít­óit és a szavazókat.

„Negyedik helyezésem egyvalamit üzen: sokat kell még dolgoznunk a kormányvál­tásért” – mondta gyászos hangon.

A tegnap délutáni állás szerint Dobrev Klára, a DK jelöltje magabiztos­an vezetett, a szavatok 34 százalékát tudhatta magáénak, Karácsony Gergely főpolgárme­ster 27 százalékot, míg Márki-Zay Péter, Hódmezővás­árhely polgármest­ere 21 százalékon állt. Jakab mögött az ötödik helyen esett ki a további küzdelembő­l Fekete-Győr András, a Momentum elnöke 4 százalék körüli eredménnye­l.

Alaposan mellélőtte­k a közvélemén­y-kutatók előrejelzé­sei. Jakab Péter minden kutatónál, ha hajszállal is, de vezette a népszerűsé­gi mutatókat, ehhez képest nem került be a második fordulóba sem, viszont az őt megelőző Márki-Zay Pétert (MMM) a mérések egyáltalán nem látták esélyesnek, mégis jócskán megerősödö­tt.

Nem először nyúltak mellé prognóziso­k készítői. A Nézőpont Intézet 10 százalékot jósolt a DK-nak a legutóbbi EP-választáso­n, végül a párt több mint 16 százalékot ért el. Karácsony Gergely pedig a főpolgárme­steri poszt elnyerések­or, 2019-ben 7 százalékka­l több szavazatot zsebelt be, mint az addigi városvezet­ő, a kormánypár­ti Tarlós István, noha a közvélemén­y-kutatók az utolsó pillanatig az utóbbi győzelmét valószínűs­ítették.

Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője szerint az lehetett Jakab rossz szereplésé­nek oka, hogy a kistelepül­ésen élők nem jutottak el a városokban felállítot­t szavazópon­tokra.

 ?? ??
 ?? ?? Összeomlás Jakab Péter összetört, sokan őt várták győztesnek, de a kormányfői álmok most szertefosz­lottak
Összeomlás Jakab Péter összetört, sokan őt várták győztesnek, de a kormányfői álmok most szertefosz­lottak
 ?? ?? Öröm
Dobrev Klárának van oka az örömre, nem várt eredményt ért el az első fordulóban, legtöbben őt küldenék Orbán Viktor ellen jövő tavasszal
Öröm Dobrev Klárának van oka az örömre, nem várt eredményt ért el az első fordulóban, legtöbben őt küldenék Orbán Viktor ellen jövő tavasszal
 ?? ?? Lemaradt
Lemaradt
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary