Blikk

Apa nélkül

Kétgyereke­s kismamakén­t elárasztjá­k a teendők, szerencsér­e párjára számíthat

- B. P. V. V.

Mindig is csodáltam azokat az anyákat, akik egyedül maradtak a gyerekükke­l, hisz nehéz elképzelni, milyen lehet, amikor minden az édesanya nyakába szakad. Ráadásul nemcsak a mindennapi teendők oszlanak el a szülők között, hanem ott van az a biztos tudat is, hogy van kihez fordulni, van valaki, akinek ugyanolyan fontos, hogy mennyit és mikor evett, ivott a baba, vagy épp mi volt az óvodában, miért nyűgös a gyerek. Még az első időkben, amikor egy újszülött szinte az édesanyáho­z van kötve a nap 24 órájában, akkor is fontos, hogy legyen ott egy társ, akinek el lehet mesélni a napi történések­et, aggodalmak­at, örömöket. Sok édesapa érzi ilyenkor egy kicsit haszontala­nnak magát, pedig az apa szerepe egy újszülöttn­él is nagyon fontos. Nem beszélve arról, ha nem az első baba születik, hisz ott van a hirtelen naggyá avanzsált testvér, aki egészen a kicsi születéséi­g megszokta, hogy ő az első és körülötte forog a világ. Ilyenkor jön jól egy szuperhős apa, aki hirtelen előrébb lép, és még a leganyásab­b gyerkőc is elcsábul egy izgalmas, apás programtól. Egy anyának pedig az a legnagyobb segítség, amitől boldognak érezheti a gyerekeit.

BUDAPEST — Egy hónapos lett Horváth Éva kisfia, Alex. A pici egyelőre Éva minden energiáját leköti, ezért a sportra még gondolni sem mer. Azt vallja, a fogyókúrán­ak nem most van itt az ideje, ezért sem a terhesség alatt, sem a szülés óta nem állt mérlegre.

Nincs is szükség rá, mert egy hónappal a szülés után is csodás Éva alakja.

– Nem mérem a súlyomat, sőt, az étkezésemr­e is csak a szoptatás miatt figyelek, hogy ne egyek olyasmit, ami bánthatná Alex pocakját, ő ugyanis eleve hasfájós baba – magyarázta lapunknak a kismama. – Minden praktikát bevetettün­k, és noha azt ajánlom minden anyukának, hogy ha ideje és energiája engedi, próbáljon ki mindent, ami segíthet, de szerintem ezt csak a baba fejlődése és az idő oldja meg. Talán egy picit most már jobb lett a helyzet, de lehet, hogy csak én szoktam hozzá a nem alváshoz. Mindeneset­re Alex szépen fejlődik, egy kilót hízott egy hónap alatt.

Horváth Éva a sok éjszakázás és a pici melletti teendők miatt egyelőre nem gondolkodi­k azon, mikor lesz ideje és energiája arra, hogy a sportot újra beiktassa az életébe.

– Most egy hajmosás is komoly logisztiká­t igényel, igazából meg sem tudnám mondani, mikor mostam legutóbb hajat – nevetett a modell-műsorvezet­ő. – Mindeneset­re, amikor tehetem, a jógát és a futást kezdem majd újra. A jóga testileg és mentálisan is feltölt, emellett pedig csodás alakot varázsol. Egyelőre azonban nem is tudom, egyedül hogy oldanám meg a mindennapo­kat, a párom nélkül nem boldogulné­k. Rengeteget segít, főleg Kristóffal, hisz a kicsi még száz százalékba­n engem igényel. Bele sem tudok most gondolni, hogy oldják meg ezt az időszakot azok az anyukák, akik egyedül vannak. Régen nagyon szerettem volna ikreket, de ezt most átértékelt­em magamban, bár nyilván ha ikreim születtek volna, akkor azt is megoldottu­k volna.

Éva sokáig töprengett azon is, hogy a négyéves Kristóf a pici születése után menjen-e óvodába, vagy egy kicsit csúsztassá­k a közösségbe járást, hogy Alex ne kapja el azokat a betegségek­et, amelyek az óvodakezdé­skor gyakoriak. Még a követőit is megkérdezt­e a tapasztala­tokról, végül úgy döntöttek, Kristóf elkezdi az ovit. – Kristóf jár oviba és szereti is, és eddig megúsztuk azt is, hogy Alex elkapjon valamit. Most egy kicsit aggódom, mert sajnos elkaptam egy torokés fülgyullad­ást, de a védőnőnk megnyugtat­ott, hogy a szoptatás miatt Alex jó esélylyel védve van, így nem adom át neki a betegséget.

 ?? ?? Vörös Viktória újságíró
Vörös Viktória újságíró
 ?? ?? Fókusz
A modellt jelenleg a baba ellátása köti le, ezért nem foglalkozi­k a súlyával
Fókusz A modellt jelenleg a baba ellátása köti le, ezért nem foglalkozi­k a súlyával
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary