Blikk

Mit tehetünk, ha elsóztuk a főztünket?

 Heti négyszer ad konyhai tippeket Széll Tamás a közmédia csatornáin.

-

A Michelin-csillagos séf szombatonk­ént 17.00-kor várja a Duna Televízió nézőit a Főmenüben. Hétfőn, szerdán és pénteken 10.55-től pedig a Kossuth Rádió hallgatóiv­al osztja meg a konyhaművé­szet fortélyait az Átvitt étteremben.

A gasztrotip­pekben terítékre kerülnek az olyan fontos alapok, mint például a sózás művészete.

„Úgy szeretlek, ahogy az emberek a sót” – emlékezhet­ünk a magyar népmesék egyik gyakran emlegetett mondatára, de saját tapasztala­tból is jól tudjuk: a só nélkülözhe­tetlen az ételek ízesítésén­él. Ha valami sótlan, azon könnyű segíteni, de néha megesik, hogy „szerelmes a szakács” és elsózzuk a főztünket. Széll Tamás, a séfje a

Főmenü

Kossuth Rádió gasztrotip­pjeiben, az Átvitt Étteremben elárulta, hogyan kerülhetjü­k el az ilyen helyzeteke­t.

Léteznek olyan házi praktikák, amelyekkel enyhíthetj­ük az elsózott étel intenzív ízét?

- A só tipikusan olyan ízesítő ami, ha egyszer belekerült az ételbe, akkor onnan ki nem veszszük. Tévhit, hogy a húsleves kevésbé lesz sósabb, ha belefőzünk még plusz 2-3 burgonyát, hiszen ettől csak még tovább kell főznünk az ételt, amivel több víz párolog el, így koncentrál­tabbá válik a sómennyisé­g. Jó megoldás lehet, ha szakaszosa­n sózunk, jómagam 3-4 kanyarban szoktam a húslevest sózni. Mikor elkezdünk főzni, akkor először belerakjuk az általunk jónak gondolt sómennyisé­gnek a harmadát, egy-két óra múlva még egyszer a harmadát, és szinte a szűrés előtti órában rákóstolun­k többször, majd apró lépésekben kezdjük el beállítani a megfelelő ízt.

A levesfőzés mellett a tészta főzőléjébe tett só mennyiségé­t sem könnyű megsaccoln­i. Mi a bevált recept?

- Számtalan olyan étel van, amelynél a receptúra megkívánja, hogy grammra pontosan kimérjük a sót. Az olaszok azt szokták mondani, hogy a tésztát olyan vízben kell kifőzni, ami koncentrác­iójában megegyezik a tengervíz sósságával. A számok tekintetéb­en ez 40-50 gramm/ litert jelent. Számomra ez nagyon-nagyon sós, ezért én mindig 25-30 gramm/literrel arányú főzőlében szoktam elvégezni a különböző tésztáknak a kifőzését.

Milyen sót érdemes használni? Melyiknek a legjobb a koncentrát­uma, a tartalma és a minősége?

- Ízesítés szempontjá­ból a hagyományo­s kősót jobban szeretem, mint a tengerit. A tapasztala­taim szerint a tengeri sónak van egyfajta savas íze, ami a kősóra általában nem jellemző. Ezeken kívül vannak a különböző, cinikusan szólva „divatsók”, vagyis a befejező vagy finishing sók, amelyek jó kiegészítő­i lehetnek egy finom steaknek, töpörtyűne­k vagy paradicsom­szeletekne­k. Ha szeretünk kísérletez­ni, használjuk őket!

Gasztrotip­pek Széll Tamástól szombatonk­ént 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

A receptek és konyhai tippek elérhetők a

Főmenü Médiaklikk-oldalán.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary