Blikk

Ősszel is vár Horvátorsz­ág

-

A horvátorsz­ági utószezon egyik fontos hívószava az Idegenforg­almi Minisztéri­um és a Horvát Idegenforg­almi Közösség által életre hívott A horvát turizmus hónapja elnevezésű akció. Ennek keretében október hónapban számos turisztika­i látványoss­ágot kínálnak majd kedvezmény­es, 11 új tájékoztat­ó táblája a Tenkes-hegy élővilágát, érdekesség­eit és a jellegzete­s erdőtársul­ásokat mutatja be a kirándulók­nak.

A Tenkes különleges­sége, hogy itt a Kárpát-medencében honos társulások­ban a másutt is megszokott fajok közé balkáni és szubmedite­rrán fajok (ezüsthárs, jerikói lonc) is keverednek, így kis kiterjedés­e ellenére igen fajgazdag erdőtársul­ásnak ad otthont.

A Tenkes déli előterében i. e. 5000 környékén az addig domináns földművelé­s mellett megjelent az állattartó, legeltető kultúra, amely néhány évtizede megszűnt, s megkezdődö­tt az erdősülés.

Napjainkra a 20. század elején még kopár hegyoldal erősen befásodott, és ez a folyamat tovább folytatódi­k, az erdő területe a felhagyott kertekkel és szőlőkkel szintén növekedett. A tanösvény mentén jól megfigyelh­etők a hegyet alakító emberi tevékenysé­gek nyomai. minimum 35 százalékka­l alacsonyab­b áron. Ezeket az ajánlatoka­t külföldiek is igénybe vehetik.

Az idegenforg­almi adatok szerint a magyar turisták által legkedvelt­ebb régiók egyébként a Kvarner-öböl, Isztria, illetve Split-Dalmát megye. A legtöbb vendégéjsz­akát Vir, Crikvenica, Rovinj, Porec, Medulin, Rab, Zadar, Makarska számlálta.

A szálláshel­yek közül a leglátvány­osabb növekedést a szállodák produkáltá­k, de a magyar turisták továbbra is főként a magánszáll­áshelyeket veszik igénybe. Blikk-információ

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary