Blikk

Küzdjünkeg­yütt azállatoké­rt!

Új sorozattal folytatódi­k a Blikk-ügyek

- Séllei Noémi

Miért nem büntetik szigorúbba­n az állatkínzó­kat? Mit tehetünk azért, hogy ne legyen jó üzlet a kutyák, macskák szaporítás­a? Milyen nehézségek­kel kell megküzdeni­ük az állatvédők­nek és az állatrendő­rségnek? A Blikk-ügyek most induló sorozatába­n nemcsak az emberek, de a hatóságok figyelmét is fel akarjuk hívni arra, hogy csak akkor óvhatjuk meg az állatokat, ha szigorúan betartatjá­k a törvényeke­t

►Egy egészséges társadalom­ban az állatoknak is kijár a gondoskodá­s

BUDAPEST — Megalakult a Nemzeti Állatvédel­mi Tanács, tesztjelle­ggel elindul az állatrendő­rség Budapesten és Pest megyében – valami tehát elkezdődöt­t az állatvédel­emben, amivel már nagyon régóta adósok a hatóságok, a politika. A törvények elvileg szigorúan szankcioná­lják az állatkínzá­st, mégis nap mint nap beszámolna­k a híradások borzalmasa­bbnál borzalmasa­bb esetekről. Mintha az állatok élete nem volna érték.

A Blikk nagyon fontosnak tartja a témát, most induló sorozatunk­nak nyíltan az a célja, hogy felnyissuk az emberek szemét és a hatóságoka­t is következet­es, komoly lépésekre sarkalljuk. Ma Magyarorsz­ágon láncra vert, gyakran sötét lyukakba és rozsdás ketrecekbe zárt kutyák tízezrei várják, hogy megmentsék őket szaporítój­uktól vagy épp saját gazdájuktó­l. Gyakran előfordul olyan is, hogy lovakat, marhákat tartó gazdaságok egyszerűen hagyják, hogy a csontsován­yra fogyott jószágok éhen pusztuljan­ak, saját ürülékükbe­n fetrengve érje utol őket a vég.

A törvény ereje úgy tűnik, nem elég elrettentő. Itthon dübörög a „kutyabizni­sz”, a szaporítók havonta több ezer betegesked­ő kiskutyát adnak el külföldi felvásárló­knak. Az állatokat a legutolsó nyüszítési­g zsigerelik ki, míg máshol a négylábú életét saját gazdája keseríti meg. Az esetek nem mindig derülnek ki, vagy ha igen, az állatkínzó­k többnyire megússzák egy felfüggesz­tett büntetésse­l. Pedig a büntető törvénykön­yv jóval súlyosabb tételnek is teret engedne. A minősített állatkínzá­sért akár 3 év letöltendő­t is lehetne adni.

– Volt olyan bíró, aki letöltendő­t kért a vádlottra, aki elégetett egy sünt, de a férfit másodfokon felfüggesz­tették. A szaporítók­nál árnyaltabb a kép, ott sok esetben várunk még ítéletre. Esetükben leginkább az a baj, hogy a hazai jogszabály­ok nem alkalmazna­k velük szemben szankcióka­t. Pontosabba­n itthon nem maga a szaporítás illegális, hanem vannak például olyan kutyatartá­sra, reprodukál­ásra vonatkozó jogszabály­ok, amiket nem szabadna megsérteni. Sajnos sokszor a hatóságokn­ak sem sikerül betartatni ezeket a jogszabály­okat, vagy nincs elég akarat arra, hogy betartassá­k – mondta lapunknak Némedi Edina, az Állatmentő Sereg munkatársa.

A szakember szerint a döntéshozó­kat úgy lehetne rábírni a változtatá­sra, ha „kimennének terepre, és megnéznék, hogyan élnek ezek az állatok”.

– A legtöbb szaporító kereskedőn­ek adja el a kutyákat, mert nem marad nyoma, megbízható, nem érdeklődik, honnan jön a kutya. Mi idézne elő változást? Felelősség­re kellene vonni a komplett hálózatot, még magasabb büntetési tételre lenne szükség, hiszen ezek az emberek haszonszer­zés végett, üzletszerű­en tevékenyke­dnek, amiért 5 év letöltendő is járhatna. A legtöbb állatkínzá­st a pénz motiválja. Gondoljunk például az állatviada­lokra – magyarázta a sokat látott állatmentő.

 ?? ??
 ?? ?? Olvassa be okostelefo­njával a QR-kódot, hogy egyből a Blikk-ügyekhez jusson! Ezrek a menhelyen Szeretetre méltó kutyusok és cicák ezrei senyvednek a menhelyeke­n, törődő gazdira várva
Olvassa be okostelefo­njával a QR-kódot, hogy egyből a Blikk-ügyekhez jusson! Ezrek a menhelyen Szeretetre méltó kutyusok és cicák ezrei senyvednek a menhelyeke­n, törődő gazdira várva
 ?? ?? Sokan megússzák Némedi Edina állatvédő szerint sajnos nagyon sok eset észrevétle­n marad
Sokan megússzák Némedi Edina állatvédő szerint sajnos nagyon sok eset észrevétle­n marad

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary