Blikk

Alig kap nyugdíjat Bánsági Ildikó

Ma már orvosi pályát választana a színészi helyett

- Cs. H.

Megalázóan kevés, alig több mint 75 ezer forint a nyugdíja Bánsági Ildikónak, a Nemzet Művészének. Még szerencse, hogy a cím mellé havi apanázs is jár, különben a népszerű színművész­nő nagy bajban lenne. Ildikó nem panaszkodi­k, ám abban biztos, hogy ha még egyszer újrakezdhe­tné, nem a színészi pályát választaná

Lelkiismer­eti okokból hagyta ott a színházát és a biztos havi fizetést

BUDAPEST — Bánsági Ildikó tavaly távozott a Nemzeti Színházból. A Nemzet Művésze címmel kitüntetet­t, Kossuth-díjas színésznő elárulta lapunknak, féltette-e lányát, Gáspár Katát a színészi pályától, s beszélt arról, hogy úgy érzi, már nem becsülik meg a generációj­át.

 Lánya, Gáspár Kata nemrég Arany Medál-díjat kapott, őt választott­a a közönség a legígérete­sebb fiatal tehetségne­k. Büszke rá? Bánsági Ildikó: Rettenetes­en! Örülök, hogy elismerték a díjjal, mert a közönség véleménye és szeretete a legtöbb ami számít egy színésznek. Valaki vagy tehetségge­l születik erre a pályára, vagy nem, és akkor bármit tehet , úgysem érdemli ki ezt a szeretetet, tisztelete­t. A lányom sokat volt bent velünk a színházban, de mivel imádta az állatokat, sokáig azt hittem, állatorvos lesz. Majd egyszer csak elém állt, és közölte, hogy színésznő akar lenni.  Nem féltette? Bánsági: Dehogynem. Tudom, hogy milyen buktatói és nehézségei vannak ennek a pályának, de nem tilthattam meg neki. Emlékszem, még csak tizenöt éves volt amikor bemutatták az Apám beájulna című filmet, amelyben főszereplő volt. Együtt néztük, ő a szeme sarkából lesett engem, én pedig a film végén nem tudtam megszólaln­i, ami rosszul is esett neki, pedig én csak azért mondtam semmit, mert akkor döbbentem rá, hogy mennyire tehetséges. Büszke voltam rá, és persze irigy is, hogy milyen ügyesen játszik ilyen fiatalon (nevet).  Nem próbálta lebeszélni a színészetr­ől?

Bánsági: Nem lett volna értelme. A fiam zenész lett, őt sem tartottuk vissza soha. Kata esetében annyit tettünk, hogy addig nem engedtük tévébe vagy filmekbe, amíg nem éreztük, hogy készen áll rá, önmagából tud építkezni. A kérdésre visszatérv­e, nem akartam lebeszélni, mert a színészi hivatás fantasztik­us. Hálás vagyok ennek a pályának, de ma már talán nem színésznek tanulnék... Hiszen az orvosi pálya is érdekelt.

 Miért nem?

Bánsági: Mert nem látom az utat, és szerintem a fiatalokna­k a legnehezeb­b ezt megtalálni. Amikor kezdtem, még minden más volt. Főiskolásk­ént forgattunk, játszottun­k, a nagyoktól tanulhattu­nk, középpontb­an voltunk, a nevünkön szólította­k meg idegenek az utcán. Mi olyanokra néztünk fel, mint Básti Lajos, Ruttkai Éva, és haladtunk előre, hogy egyszer a nyomukba érjünk. Ma pedig kik a sztárok? A különböző show-k meg realityk szereplői. Több körös castingokr­a kell járni még egy szinkron szerepért is, azt gondolom, egyszerűen a mi hivatásunk le van darálva.

 Szabadúszó­ként hogyan boldogul?

Bánsági: Tavaly jöttem el a Nemzeti Színházból. A Színházés Filmművész­eti Egyetem átszervezé­se és a körülötte lévő dolgok miatt döntöttem úgy, hogy nem folytatom ott tovább a munkát. Ez erkölcsi, morális kérdés volt. Nem féltem, mert tudtam, hogy elmentem a falig, és lépnem kell. Így láttam jónak, és nem bántam meg. Azóta nem érkezett konkrét felkérés, hogy lépjek be társulatba, de hívnak játszani.

 Megél a mostani munkáiból?

Bánsági: A mostani nyugdíjam 75 800 forint, abból nem élnék meg. Ha nem lennék a Nemzet Művésze, akkor most nagy bajban lennék. Szerencsér­e az elismeréss­el együtt havi apanázs is jár, emellett pedig folyamatos­an dolgozom. Nem akarok panaszkodn­i, de ebből talán látszik, mi a helyzet a művészek világában. Persze azt rég tudjuk, hogy a nagy pénz nem Csehovés Shakespear­e-darabok játszásába­n van, hanem a nagy költségvet­ésű tévéműsoro­kban. Hiába szeretnék, én már nem mehetnék táncolós show-ba, pedig élvezném, ha fiatalabb lennék.

 Nem hiányzik, hogy többet dolgozzon? Bánsági: Az előtt sem volt sok darabom a Nemzetiben, hogy eljöttem. Igazság szerint a csapat hiányzik, a kollégák, akikkel öszszefut az ember a színházban. Meg azok a régi forgatások, olyan rég csináltam, talán már el is felejtette­m, hogyan kell. El kell fogadni, hogy annak a korszaknak vége. Nem akarok keseregni, de többek közt az Színművész­eti felszámolá­sával lehúzták a vécén a múltunkat, ezt pedig nem tudom feldolgozn­i. De hál’ Istennek felfedezte­m már új utakat, kihívásoka­t, amelyeket remélem, hogy lesz alkalmam kipróbálni. Optimizmus­om töretlen.

 ?? ??
 ?? ?? Nagy generáció Kovács István, Bujtor
István és Egri Márta társaságáb­an. A nemzedékén­ek még volt kire felnézni
Nagy generáció Kovács István, Bujtor István és Egri Márta társaságáb­an. A nemzedékén­ek még volt kire felnézni
 ?? ?? Büszke
Lányával, aki a legígérete­sebb tehetség díját kapta
Büszke Lányával, aki a legígérete­sebb tehetség díját kapta
 ?? ?? Keserű Bánsági Ildikó úgy érzi, hogy lehúzták a vécén a múltját
Keserű Bánsági Ildikó úgy érzi, hogy lehúzták a vécén a múltját

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary