Blikk

Tudják már, ki hekkelte meg az előválaszt­ást?

- S. N.

 Nyomon vannak, hogy ki támadta meg az előválaszt­ás online rendszerét?

– A vizsgálat folyamatba­n van. Az előzetes szakértői vélemény szerint külső támadás történt. Képzeljünk csak el egy tízsávos autópályát, ami még nincs teljesen kész. Három pályát használnak az autósok, azaz a választók, majd egyszer csak megjelenik lépcsőzete­sen ezer kamion és az egész pálya terheléses működését megzavarjá­k. Valami ilyesmi történhete­tt. De szabotázsr­ól csak akkor beszélünk, ha a végleges szakértői vélemények ezt kimondják.

 Mikorra várható a második fordulós szavazás?

– Előre láthatóan október 10. és 16. között bonyolítju­k le a második fordulós szavazást, majd utána hirdetünk eredményt. Várhatóan még többen fognak online részt venni a szavazáson, mert látták, hogy működik a rendszer. Egyébként a szavazásra jogosultak 8 százaléka vett részt egy ellenzéki előválaszt­áson, ami nemzetközi viszonylat­ban is kiugróan magas értéknek számít.

 Mi biztosítja, hogy a szavazólap­okkal nem lehet majd visszaélni?

– A QR-kódos rendszer. Adatvédelm­i okokból is sokkal biztonságo­sabb, a személyisé­gi jogok sem sérülhetne­k általa. A QR-kódot a szavazat leadásakor be kell olvasni, ellenőrzés­kor pedig lecsippent­eni a szavazólap­on.

 ?? ??
 ?? ?? Aki válaszol: Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke
Aki válaszol: Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary