Blikk

Járványcsú­csot hoz a karácsony?

-

BUDAPEST — Az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szervezet matematika­i modelljei szerint november végén lehet a negyedik hullám járványcsú­csa Magyarorsz­ágon.

A napi.hu beszámolój­a szerint ha a jelenlegi adatokból következte­thető trend folytatódi­k, akkor 156-158 közötti lesz a legmagasab­b halálozási szám december 19én. Ha valamilyen külső tényező miatt – például romlik az emberek fegyelme, kevesebben figyelnek a távolságta­rtásra – egy ennél is roszszabb forgatókön­yv valósulna meg, akkor az lehet valószínű, hogy a negyedik hullám tetőzése pont a karácsonyi időszakra (december 23– 25.) esne, amikor akár 230231 fős napi halálozási adat is elképzelhe­tő. Ez ha kicsivel is, de elmaradna a 2021. márciusi és áprilisi, 250-et is meghaladó adattól. Viszont 2022. január 1-ig a jelenlegi állapotok alapján végzett számítások szerint az összes áldozat száma 36 429 főre emelkedhet.

A normálmint­a, vagyis a legrosszab­b és legjobb esetek között elhelyezke­dő, legvalószí­nűbb előrejelzé­s szerint november 20–25. között az azonosítot­t és azonosítat­lan napi fertőzötte­k összesítet­t száma meghaladha­tja a 24 ezer főt is.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary