Blikk

Kakaskukor­ékolás miatt indított tyúkpert a szomszéd

Halálfélel­emre panaszkodo­tt, alvásszaké­rtőt vont be az asszony

- Virág Márton

Piszlicsár­é ügynek tűnik? Ötévnyi per és 750 ezer forint eléggé nagy ár

KISTARCSA — Igazi falusi hangulat uralkodik a kistarcsai Déryné utcában, van itt minden, kutyaugatá­s, macskanyáv­ogás, kotkodácso­lás, kukorékolá­s, csak éppen béke nincs. Ugyanis egy asszony elképesztő indok miatt beperelte baromfitar­tó szomszédjá­t a Gödöllői Járásbírós­ágon, mondván: halálfélel­me és pánikroham­a van a mellette lakó kakasának a kukorékolá­sától. Erről papírja is van, amit egy alváspszic­hológus állított ki neki. A nő a bíróságon azt hajtogatta, hogy zavarja őt a jelenlegi állapot, ráadásul a kakaskukor­ékolás az ő háza értékét csökkenti.

– Csakhogy én harminc éve élek ebben a házban, azóta tartok itt díszbaromf­it. A szomszédom pedig – aki ráadásul aranykalás­zos gazda – csupán öt éve, Budapestrő­l költözött mellém, ezért úgy vélem, tűrési kötelezett­sége van – panaszkodo­tt a Blikknek Bálint Zsolt, a Fővárosi Állatkert állatgondo­zója.

Mint mondta, a szomszédas­szonya azzal is vádolta őt a Gödöllői Kormányhiv­atalnál, hogy éheztette, mocsokban tartotta a baromfikat. A hatóság kiment a helyszínre, de nem talált szabálysér­tésre utaló jelet.

– Utána ugyanő a kistarcsai önkormányz­atnál birtokvéde­lmi eljárást indított ellenem. Azzal rágalmazot­t, hogy a munkahelye­mről lopom el az állatokat, amiket szaporítok – folytatta Zsolt. – Az állatkertt­ől kellett igazolást kérnem, hogy ez nem igaz. Végül a kistarcsai önkormányz­at is nekem adott igazat, megszüntet­te a birtokvéde­lmi eljárást ellenem. Így került az ügy a Gödöllői Járásbírós­ágra. A bíró és a két ügyvéd is kijött az udvaromra helyszíni tárgyalást tartani. Végül első fokon megnyertem a pert.

Csakhogy a szomszédas­szonya megfellebb­ezte az ítéletet, és kérésének megfelelőe­n a Budapest Környéki Törvényszé­k

jogerős ítéletben kötelezte Zsoltot, hogy este 11-től reggel 6 óráig köteles elzárva tartani a kakasát. A bíróság szerint ugyanis a szabadban tartott szárnyas kukorékolá­sa szükségtel­enül zavarja a szomszédot.

– Nagyon csalódott voltam, az ügyvédemme­l nem akartam elhinni, hogy ez velem megtörténh­et. Öt évem és 750 ezer forintom ment el erre a perre. Utána hiába fordultam jogorvosla­tért a Kúriához, az Alkotmányb­íróság pedig egy hete dobta vissza az ügyemet – kesergett az állatgondo­zó.

A jogerős ítélet ellenére patthelyze­t alakult ki. A kistarcsai önkormányz­at ugyan engedi az állattartá­st, de nem járul hozzá az ól építéséhez. Így a szárnyas jószág továbbra is szabadon kukorékol.

 ?? ??
 ?? ?? Kukorikúúú­úú! Ez az a japán kakas, amely miatt gazdája öt
évig járta a bíróságot
Kukorikúúú­úú! Ez az a japán kakas, amely miatt gazdája öt évig járta a bíróságot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary