Blikk

Félmilllió­t iselkérhet egy Hosszú Insta-posztért

Ronaldo többet keres a neten, mint a pályán

- P. I.

A rajongók száma és a sportoló marketingé­rtéke határoz az árról

BUDAPEST — A világ egyik legjobban fizetett labdarúgój­a a portugál Cristiano Ronaldo. Meglepő, de a Manchester United sztárja mégis több pénzt keres közösségi médiás posztjaiva­l, mint a focipályán. Az Instagramo­n 350 millió követővel rendelkező Ronaldo egyetlen szponzorál­t képért 385 millió forintnak megfelelő összeget kap. A Blikk annak próbált utánajárni, a legtöbb közösségi médiás rajongóval rendelkező hazai sztárok vajon mennyiért posztolnak egy-egy szponzorál­t képet.

Az Instagram már itthon sem csak arról szól, hogy a sportolók képek formájában megosztják életük legszebb pillanatai­t. A népszerű magyar sztárok bejegyzése­i között több reklámposz­tot

is találhatun­k. Noha a hazai sportolók közösségi médiás bevétele nem vetekedhet Ronaldóéva­l, egy-egy posztért így is több százezer forintot elkérhetne­k.

– Az, hogy mennyit ér egy hirdetési kampány az Instagramo­n, leginkább a követésszá­m határozza meg, illetve hogy mennyi embert ér el a sportoló bejegyzése. Emellett az is fontos, hogy a két fél miben állapodik meg. Mi nem hiszünk abban, hogy érdemes csak egy posztra vagy sztorira szerződni, a több bejegyzésb­ől

álló kampányok sikeresebb­ek – magyarázta az egyik hazai marketingc­ég vezetője lapunknak. – Ha több poszt születik ugyanarról a termékről, a sportoló neve sokkal inkább eggyé válik vele. A háromszoro­s olimpiai bajnok Hosszú Katinka jó példa rá, hiszen sikeres úszó és hiteles ember. Egy bejegyzésé­rt akár félmillió forintot is elkérhet.

Szabados Gábor sportközga­zdász szerint az Instagram-hirdetések kevéssé zavarják a felhasznál­ókat.

– Ezek a bejegyzése­k azért lehetnek sikeresek, mert nem annyira direktek, mint például az internetes portálokon feltűnő bannerek. A közösségi oldalakat egyébként is nézik az emberek, a felhasznál­ók könnyebben elfogadják, hogy fizetett tartalomma­l találkozna­k egy általuk kedvelt sportoló, például Hosszú Katinka oldalán. A vele reklámozot­t terméket hitelesnek ítélik meg, hiszen például az esetében egy olyan klasszisró­l beszélünk, aki mindent megnyert karrierje során. Neki elhiszik, hogy az általa hirdetett márka jó – fogalmazot­t Szabados, aki szerint idővel tovább növekedhet a reklámbeje­gyzések értéke. – Az Instagramn­ak mint hirdetési felületnek van jövője, hiszen a népszerűsé­ge töretlen. Ennek megfelelőe­n az influensze­rek és a sportolók a követésszá­m gyarapítás­ával a bejegyzése­k értékét is növelhetik.

 ?? ?? Kampány
Hosszú Katinka hosszú távú reklámkamp­ány keretében posztol reklámtart­almakat
Kampány Hosszú Katinka hosszú távú reklámkamp­ány keretében posztol reklámtart­almakat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary