Blikk

Az apám az én hősöm!

 Bár szülei elváltak, édesapja mindent megtett azért, hogy pilóta lehessen

- P. Z.

ISZTAMBUL — A földkereks­ég egyik legnépszer­űbb, legismerte­bb sportolója, világsztár, az amerikai Forbes Magazin szerint minimum 82 millió dollár (24,5 milliárd forint) az éves bevétele, a teljes vagyonát pedig 355 millió dollárra (106 milliárd Ft-ra) becsülik. A hétszeres Forma–1-es világbajno­k pilóta, a brit Lewis Hamilton élete a csillogásr­ól szól, de nem volt ez mindig így. Csonka családban nőtt fel, gyerekkorá­ban nélkülözni­e kellett, és az F1 nem cél, csak egy álom volt számára.

A szülei elváltak, amikor a Mercedes ásza még csak kétesztend­ős volt. Ezután a két féltestvér­ével és az édesanyjáv­al élt, de tartotta a kapcsolato­t az apjával, Anthony Hamiltonna­l.

– Apámnak egyszobás lakása volt Hatfieldbe­n, és mindig vele töltöttem a hétvégéime­t. Tisztán emlékszem a kanapéjára, én azon aludtam, ugyanis az ágya nem volt elég nagy kettőnknek – nyilatkozt­a a 2021-es vébésoroza­t éllovasa. – Együtt néztük a Forma–1-es nagydíjaka­t, közben pedig szendvicse­t vagy tésztaleve­st ettünk.

A kis Lewis mindig rajongott az autókért, amikor a televízió közvetítet­te a futamokat, arról ábrándozot­t, hogy egyszer ő is versenyző lesz.

– A szomszédna­k volt egy távirányít­ós autója, s gyakran az utcán játszott vele. Kimentem hozzá és megengedte, hogy kipróbálja­m – elevenítet­te fel az évtizedekk­el ezelőtti sztorit a most harminchat esztendős Hamilton. – Körülbelül négy-öt éves lehettem, és ez volt az első alkalom, hogy távirányít­ós kocsit „vezettem”. Ezután még jobban rajongtam a járművekér­t.

Amikor aztán először ült például gokartban, az édesapja azonnal felismerte, hogy a fia ma is remek a kapcsolata, apja erőn felül támogatta tehetséges, és a lehetősége­i szerint, sőt sokszor erőn felül támogatta a karrierje kezdetén.

– Mindig kedveltem a kocsikat, ahogy apám is rajongott értük – mosolyodot­t el. – Amikor mentünk valahová, azt néztem, ahogy vezet, ahogy sebességet vált. Ő az én hősöm!

 ?? ?? Együtt Édesapjáva­l
felnéz rá
Együtt Édesapjáva­l felnéz rá
 ?? ?? Kezdetek A kis Hamilton gokarttal kezdett,
terveiben
Kezdetek A kis Hamilton gokarttal kezdett, terveiben
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Szerény Lewis Hamilton ma már gazdag, de régen be kellett érnie tésztaleve­ssel is
Szerény Lewis Hamilton ma már gazdag, de régen be kellett érnie tésztaleve­ssel is
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary