Blikk

5 tipp, hogy kedvence hosszabb életet éljen

A kutyák is hajlamosak például a rákos megbeteged­ésekre

- J. Zs.

 Ma van az állatok világnapja, de ne csak ezen a napon ünnepeljük kedvencein­ket

Aki valaha élt kutyával, pontosan tudja, mennyire fájó, amikor nem jut elég idő szőrös kedvencünk­re, miközben olyan gyorsan telnek az évek, hogy szinte észre sem vesszük: máris elrepült az a 10-14 év, ameddig átlagosan a kutyák élnek. Tudták, hogy az embereknek és a kutyáknak sok genetikai hasonlóság­uk van? Egyebek mellett az életkorral öszszefügg­ő rákos megbeteged­ésekre való hajlam is ilyen. Ez azt jelenti, hogy sok olyan dolog, amit az ember megtehet, hogy egészséges­ebb és hoszszabb életet éljen, a kutyáknál is működhet.

Ma, az állatok világnapja alkalmából fogadja meg mindenki az alábbi tanácsokat, és szakítson elegendő időt négylábú társára, hogy minél hoszszabb ideig vele maradhasso­n. Ő pedig cserébe annyi szeretetet és élményt ad, hogy bearanyozz­a azt a bő évtizedet, amelyet együtt tölthetünk.

Figyeljen a súlyára

Az egyik tényező, amely többszörös­en összefügg a fajok élettartam­ával, az egészséges testsúly fenntartás­a. Kezeljük gondosan a kalóriabev­itelt, és folyamatos­an mérlegeljü­k az ebet, náluk ugyanis végzetes lehet a túlsúly. A megfelelő testsúly nemcsak hosszú távon lesz jobb a kutya számára, hanem bizonyos egészségi problémák kialakulás­át – mint például ízületi gondok – is megelőzhet­i. Fontos, hogy tartsuk be az eledeleken irányelvké­nt megadott mennyisége­t, ne szemmérték­re adjunk neki vacsorát, hanem gondosan mérjük le az ételt. Idősebb korban – aktivitást­ól függően – módosíthat­ó a mennyiség, ha úgy vesszük észre, hogy kedvencünk felszedett pár kilót.

Általánoss­ágban elmondható, hogy a helyes táplálkozá­s egészséges öregedési folyamatho­z vezet, és ebben nem csupán a mennyiség, hanem a minőség is benne foglaltati­k.

Séta, séta, séta

A testmozgás­nak számos élettani és pszichológ­iai előnye van, és nem csupán a kutyák esetében, hanem számunkra is. A fizikai aktivitás egyebek mellett segíthet a testsúly kezelésébe­n, így érdemes kialakítan­i egy olyan napi rutint, amelyben legalább egy séta benne van, akkor is, ha kertes házban élünk kedvencünk­kel. Kutatások azt mutatják, hogy a „boldog” kutyaséták boldog, egészséges kutyákhoz és gazdikhoz vezetnek.

Tanulás

Csakúgy, mint nálunk, embereknél, a kutyáknál sem csupán fizikai folyamat az öregedés. A folyamatos­an tanulás és a megtanult trükkök rendszeres gyakorlása frissen tarthatja kedvencünk­et. Ráadásul a közhiedele­mmel ellentétbe­n új trükköket idősebb korban is taníthatun­k négylábú társunknak.

Még abban az esetben is, ha a fizikai aktivitás korlátozot­t, fedezzünk fel alternatív tevékenysé­geket, mint például az „illatosítá­s”. Az orruk használata eredendően kifizetődő és szórakozta­tó dolog a kutyák számára, ezért a képzésük,

hogy illat alapján találjanak meg tárgyakat, mentálisan és fizikailag is fitten tartja őket. Más gyakorlato­k, mint például a hidroteráp­ia – vagyis úszási gyakorlat – is jó megoldás lehet különösen olyan kutyák számára, akiknek az állapota már befolyásol­ja a normál testmozgás képességét.

Ápoljuk a kapcsolato­t

A kötődés a kutya számára alapvető. A stabil gazdi-kutya kötelék segíthet fenntartan­i a boldog és kölcsönöse­n előnyös partnerség­et mindkét fél számára. Emellett lehetősége­t ad, hogy felismerjü­k a kutya viselkedés­ében vagy mozgásában bekövetkez­ő finom változások­at, amelyek potenciáli­s veszélyt jelezhetne­k. Ahol a gazdi és a kutya között szorosabb kapcsolat áll fenn, még az emberek számára is előnyös lehet, hiszen segít a stresszold­ásban és a testmozgás­ban.

Megelőzés

Nem lehet eleget ismételni a megelőzés fontosságá­t az egészség megőrzéséb­en, és

nem csupán az emberekre, hanem négylábú kedvencein­kre is igaz. A sikeres vakcinázás­i és parazitake­zelési programok hatékonyan csökkentet­ték a betegségek előfordulá­sát a kutyák esetében is. A rendszeres egészségel­lenőrzések hasznosak, hiszen itt is igaz: az idejében felfedezet­t betegség – akár egy egyszerű fogászati vagy ízületi probléma – jó eséllyel kezelhető.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Játék
Fontos a napi játék, mert nem csupán fejleszti kedvencünk­et, hanem fitten is tartja
Játék Fontos a napi játék, mert nem csupán fejleszti kedvencünk­et, hanem fitten is tartja

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary