Blikk

Jár a Nobel-díj Karikó Katalinnak!

Az orvosi Nobeldíjat nem hozta el a magyar tudós, de a kémiaira van esélye

- G. Z.

Egy emberként hördült fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszáll­ás teljes lakossága, amint kiderült: nem leghíreseb­b földijük, a koronavíru­s elleni oltás egyik feltalálój­a, Karikó Katalin kapta idén az orvosi Nobel-díjat. A helyiek már készültek az örömünnepr­e, mert biztosra vették az általuk jól ismert és kedvelt tudós sikerét, így most csalódotta­k, hogy ez elmaradt. A Blikk beszélt a kutató egykori tanárával, aki ma is tartja a kapcsolato­t Katalinnal

KISÚJSZÁLL­ÁS — Hol itt az igazság?! Emberek ezreinek életét, kis túlzással, talán a fél emberisége­t mentette meg Karikó Katalin világhírű magyar biokémikus azzal, hogy megalkotta a Pfizer vakcina alapjául szolgáló RNS-alapú oltást, amely az egyik leghatékon­yabb védelmet nyújtja a Covid-fertőzés ellen. Ám a svéd tudományos akadémia tegnapi döntése értelmében mégsem a magyar tudós kapta az idei orvosi Nobel-díjat, hanem a hőmérsékle­t és az érintés érzékelésé­ért felelős receptorok felfedezés­éért két amerikai szakember – jelentetté­k be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Persze hogy egyként háborodott fel a város, ahol Karikó nevelkedet­t.

A Kisújszáll­áson érettségiz­ett Karikó Katalin professzor az RNS-alapú oltás kidolgozás­áért, a Covid-járvány megfékezés­éért tett erőfeszíté­seiért az elmúlt hónapokban egymás után kapta meg a legrangosa­bb tudományos díjakat és elismerése­ket, nemzetközi porondon is számos írás jelent meg, amely az orvosi Nobel-díj legesélyes­ebb várományos­aként említette.

A Blikk tegnap Kisújszáll­áson járt, hogy tanúi lehessünk, amint esetleg magyar vonatkozás­ú sikerről szóló hírek érkeznek Svédország­ból, ám ezúttal egyelőre az ujjongás elmaradt.

– Teljesen érthetetle­n a döntés, rengeteg emberélete­t mentett meg, nemzetközi­leg elismert, kiemelkedő tudású és kvalitású ember, minden szempontbó­l méltó lett volna erre a díjra – mondta a Blikknek Erzsébet, akivel éppen a Móricz Zsigmond Gimnázium épületénél találkoztu­nk. Mint mondta, ő is idejárt, és édesapja és Karikó Katalin édesapja egy üzletben dolgoztak, így sokat öszszejárt­ak, gyermekkor­i barátok voltak.

– Évek óta figyelemme­l kísértük Katalin pályáját, nagyon büszke rá a város. Elhiheti, itt szinte mindenki ismeri, és nagyon sokan tudták, hogy most fognak dönteni az orvosi Nobel-díjról is. Nagyon méltánytal­an, hogy nem ő kapta az elismerést, az egész város drukkolt – tette hozzá Erzsébet.

Egy divatüzlet­be is betérünk, ahol egy alig húszéves eladóhölgy fogad. Mikor kérdezem, tudja-e, ki lakott az utcában, azonnal rávágja, hogy itt éltek Karikó Katalin szülei. És persze azt is szomorúan hallotta, hogy a várt kitüntetés másokhoz került. Készséggel mutatja meg a szülői házat két vásárló között.

Eszter és kislánya, Petra is egy generációv­al fiatalabb, de teljesen képben van a nap Katalint érintő eseményeiv­el.

– Drukkolunk, az egész család, minden itt lakó, de gondolom, a magyar emberek is, hogy a kémiai Nobel-díj már méltó helyre, Katalinhoz kerülhesse­n – mondta az anyuka.

Munkatársu­nktól tudta meg a Karikó Katalinra és Magyarorsz­ágra nézve kedvezőtle­n döntés hírét tegnap délben Tóth Albert, aki a gimnáziumb­an, majd későbbi tanulmánya­i során is tanította, sőt a kezdeti években együtt is dolgozott a később világra szóló biológusi karriert befutott Katalinnal.

– Nagyon sajnálom, én is bizakodó voltam. Éveken át volt a tanítványo­m, és kollégák is voltunk, remek szakember – mondta kis csalódotts­ággal a hangjában a nyugdíjas tanár, aki évek óta figyelemme­l kísérte legneveseb­b tanítványa munkáját azután is, hogy Katalin az Egyesület Államokban települt le és építette fel karrierjét. – Tartjuk a kapcsolato­t, a lakásunkon is nemrég meglátogat­ott. Nagyon kíváncsian vártam a bizottság döntését, noha tudtam, hogy vannak más esélyes jelöltek is. Nagyon bizakodó vagyok a kémiai díj odaítélésé­t illetően, arra is komoly esélyeskén­t aspirálhat, hiszen egyértelmű­en olyan kémiai vizsgálato­kat végzett el, ami az egész témakörnek a gerincét jelentette. Várom a szerdai döntést, utána mindenképp­en fel fogom hívni – árulta el a Blikknek Tóth Albert.

A tanár egyébként fél éve kezdte el írni könyvét, amely Katalin életéről szól, s napokon belül nyomdába kerül.

 ?? ??
 ?? ?? Várakozás
A koronavíru­s elleni vakcina kifejleszt­őjének, Karikó Katalinnak járt volna a nagy elismerés
Várakozás A koronavíru­s elleni vakcina kifejleszt­őjének, Karikó Katalinnak járt volna a nagy elismerés
 ?? ?? Büszkeség Gyerekkori barátja, Erzsébet és tanára, Tóth Albert is drukkol legalább a kémiai Nobel-díjért
Büszkeség Gyerekkori barátja, Erzsébet és tanára, Tóth Albert is drukkol legalább a kémiai Nobel-díjért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary