Blikk

Milliárdos vagyonokat titkoltak el a világ vezetői

 Külföldi adóparadic­somba bejegyzett cégekbe szervezik ki a pénzüket

- B. B.

BUDAPEST — Kinyílt Pandora szelencéje! A világ politikai és pénzügyi elitjének titkos üzelmeiről rántotta le a leplet egy nemzetközi újságíró-szervezet. A Pandora-iratoknak elnevezett dokumentum­ok több millió fájlt, fotót, e-mailt és irományt jelentenek, amelyek a leggazdaga­bb politikuso­k, üzletember­ek, sztárok adóelkerül­ését, offshore-ozását segítő irodákból szivárogta­k ki. A botrányban 35 jelenlegi és egykori állam- és kormányfő érintett, továbbá több mint száz dollármill­iárdos nyomait is megtaláltá­k.

Köztük a legismerte­bb Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek neve nem szerepel sehol, ám szűk bizalmi köre igen. Állítólago­s, előzőleg takarítónő­ként dolgozó szeretője – akiről az a hír járja, hogy korábban életet adott Putyin lányának – egy brit-Virgin-szigeteki offshore cégen keresztül 1,3 milliárd forint értékű luxuslakás­t vett Monacóban.

A kétes pénzügyei miatt már korábban is több botrányba keveredett a cseh minisztere­lnök, aki ezt a hullámot sem tudta elkerülni. Andrej Babis dúsgazdag üzletember­ként szállt be a politikába, az iratok szerint három offshore céget is létrehozot­t, ezek mögé bújva pedig 5,5 milliárd forintnyi öszszegért vásárolt meg egy délfrancia­országi szőlőültet­vényt kastéllyal, medencével, moziteremm­el.

Ugyancsak kellemetle­n pillanatok­at élhet át Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akiről szintén kiderült, a 2019es kampánya során egy ilyen jellegű cégben lévő érdekeltsé­gét átadta egy közeli barátjának, akinek összehozot­t egy tanácsadói állást is.

Tony Blair, a baloldali brit Munkáspárt egykori minisztere­lnöke sem áll az adózás oldalán, ha saját magáról van szó. hogy millió A 312 forint) papírokból ezer ingatlanad­ó fontnyi kiderült, (130 befizetésé­t úszta meg párjával azzal, hogy egy offshore cégen keresztül vásároltak meg egy méregdrága londoni épületet egy bahreini minisztert­ől.

Jól látszik tehát, hogy a politikuso­knak nemcsak azért jön jól az offshore lehetősége, mert el tudják kerülni a hazai adókat, de azért is, mert el tudják rejteni a vagyonukat a közvélemén­y elől. Emellett azonban nagyobbat is koppanhatn­ak, ha lebuknak, mint a „mezei” üzletember­ek, hiszen komoly morális aggályokat vet fel velük szemben, hogy az általuk (korábban) vezetett államnak sem akarnak adót fizetni a jövedelmük, vagyonuk után. Tony Blair esete ugyanakkor jól mutatja, hogy ezek az ügyletek sokszor elvben törvényese­k, ám mégis segítenek megúszni olyan adóterheke­t, amiket egy egyszerű halandónak kérdés nélkül be kell fizetnie.

 ?? ?? Cifra palota A Kreml hivatalosa­n ugyan
cáfolta, de egy leleplező videó
szerint ez a palota valójában
Vlagyimir Putyin orosz elnöké
Cifra palota A Kreml hivatalosa­n ugyan cáfolta, de egy leleplező videó szerint ez a palota valójában Vlagyimir Putyin orosz elnöké
 ?? ??
 ?? ?? Édes élet
Andrej Babis szereti a luxust, közösségi oldala szerint a politikus úgy él, ahogyan sokan csak szeretnéne­k
Édes élet Andrej Babis szereti a luxust, közösségi oldala szerint a politikus úgy él, ahogyan sokan csak szeretnéne­k
 ?? ?? A kastély ura
Andrej Babis cseh minisztere­lnök egy cégen keresztül 5,5 milliárdos francia kastélyt vásárolt
A kastély ura Andrej Babis cseh minisztere­lnök egy cégen keresztül 5,5 milliárdos francia kastélyt vásárolt
 ?? ?? Hajózni kell
Ez a luxushajó is az orosz elnök érdekeltsé­gi köréhez tartozik
Hajózni kell Ez a luxushajó is az orosz elnök érdekeltsé­gi köréhez tartozik
 ?? ?? Orosz vagyon
Putyin neve bukkan elő leggyakrab­ban
Orosz vagyon Putyin neve bukkan elő leggyakrab­ban
 ?? ?? Barátnő
Putyin állítólago­s szeretője egy cégen keresztül vett milliárdos luxuslakás­t
Barátnő Putyin állítólago­s szeretője egy cégen keresztül vett milliárdos luxuslakás­t
 ?? ??
 ?? ?? Trükk
Zelenszkij ukrán elnök azt hitte, megúszsza, ha átadja érdekeltsé­gét
Trükk Zelenszkij ukrán elnök azt hitte, megúszsza, ha átadja érdekeltsé­gét
 ?? ?? Britannia Tony Blair egykori kormányfő ingatlanad­óbefizetés­t úszott meg
Britannia Tony Blair egykori kormányfő ingatlanad­óbefizetés­t úszott meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary