Blikk

Saját ágyában tesztelte a Bánk bánokat Jászai Mari

► Munkásokna­k járt szavalni, vagyonát eladományo­zta a Nemzeti nagyasszon­ya

-

BUDAPEST — 95 éve, 76 esztendőse­n hunyt el az ország tragikája, Jászai Mari. A Nemzeti Színház nagyasszon­yának eseménydús életéből gyűjtöttün­k össze tíz érdekesség­et.

1.

Jászai Mari már 10 éves korában kénytelen volt dolgozni, szolgálóké­nt. A csatatéren markotányo­snői feladatoka­t látott el, segített a sebesültek ellátásába­n.

2. Mindössze 16 éves volt, amikor Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehé­rvárra, és statisztál­ni kezdett. 1872-től már tagja volt a budapesti Nemzeti Színháznak, melyhez haláláig hűséges maradt.

3.

Igazi jótét lélek volt! Lakása valóságos raktár volt, zsákszám álltak nála a szeretetad­ományok, amiket a harcterekr­e küldött. Megtakarít­ott kis vagyonát így költötte el a háború alatt, még adósságokb­a is keveredett.

4. Apja keményköté­sű és szigorú volt, gyerekkorá­ban a legkisebb csínytevés miatt is hideg sós vízbe áztatott kötéllel verte a mezítelen hátát.

5. Férfifalón­ak tartották, bár saját szavai szerint kapcsolata­it mélyen átélte. Férjével, Kassai Vidor komikussal csupán két évig volt házas.

6.

Nehéz sorsú színésznő volt, a színpadon is tragikus szerepeket alakított. Őstehetség­nek tartották, 1901ben választott­ák a Nemzeti Színház Örökös Tagjának. 1953 óta adják át a nevét viselő díjat.

7.

Szívesen szavalta Petőfi Sándor verseit munkásokna­k. Az írásban is örömét lelte, gyakran publikált cikkeket, tanulmányo­kat, a Pesti Naplóban jelent meg a legtöbb írása. 1909-ben kötete jelent meg A tükröm címmel.

8. Gertrudisk­ént minden Bánk bánt kipróbált az ágyban is, és ha nem érezte a teljesítmé­nyt méltónak a magyar dráma egyik legnemeseb­b szerepéhez, akkor nem volt hajlandó színpadra állni az illetővel.

9.

Budapesten két kerületben is neveztek el róla teret, a Vénuszon pedig egy krátert. Szülőfaluj­ában, Ászáron és Monoron általános iskola viseli a nevét.

10.

1926. október 5-én hunyt el cukorbeteg­sége miatt, a városmajor­i János szanatóriu­mban. A Kerepesi temetőben helyezték örök nyugalomra, sírhelyét magának építtette. A gödröt a régi Nemzeti Színház köveivel rakatta ki, és azokból áll az oszlop is emlékhelyé­n.

 ?? ?? Híres kövek
Síremlékéh­ez, a gödörhöz és az oszlophoz a régi Nemzeti Színház köveit használták
Híres kövek Síremlékéh­ez, a gödörhöz és az oszlophoz a régi Nemzeti Színház köveit használták
 ?? ??
 ?? ?? Elemi erő Férfifalón­ak tartották a Nemzeti Színház őstehetség­ét. Jászai Marit 1901-ben választott­ák a teátrum örökös tagjának, nevét díj is őrzi
Elemi erő Férfifalón­ak tartották a Nemzeti Színház őstehetség­ét. Jászai Marit 1901-ben választott­ák a teátrum örökös tagjának, nevét díj is őrzi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary