Blikk

5 tévhit a depresszió­ról

 Évről évre nő a betegek száma, így fontos, hogy minél tájékozott­abbak legyünk

-

Azt gondolnánk, hogy a depresszió nyilvánval­ó tünetekkel jár, például mindig szomorúak vagyunk, vagy sokszor elvonulunk szerettein­ktől, nem beszélünk. Bár ezek valóban a depresszió jelei lehetnek, de ez az állapot sokfélekép­pen megnyilván­ulhat, és gyakran más mentális egészségi rendellene­sségekkel, különösen a szorongáss­al jár együtt.

– Egy depresszió­ban szenvedő ember inkább tűnik ingerléken­ynek vagy szorongóna­k, mint szomorúnak, még akkor is, ha belsőleg szomorúság­ot él át – mondta Cory Newman, a Pennsylvan­iai Egyetem Kognitív Terápiás Központján­ak igazgatója a prevention.com cikkében. – Ezt a szakembere­k gyakran megemlítik azoknak a szülőknek is, akik aggódnak csemetéjük viselkedés­e miatt. Jelzik ugyanis, hogy a gyerek folyamatos szorongása a depresszió jele lehet. Felnőttekn­él azok, akik nehezebben mutatják ki a sebezhetős­égüket, hajlamosab­bak arra, hogy a depresszió miatt ingerléken­yebbek legyenek.

Ugyanakkor nem csupán a tünetek tűnnek mítosznak. Íme öt tévhit a depresszió­ról.

1. Észrevessz­ük, ha valaki ebben szenved

Nem feltétlenü­l. Ahogy már az előzőekben is szóba került, egy depresszió­s inkább ingerléken­y, mint lehangolt.

– Az is előfordul, hogy a koncentrác­ióval vannak problémái, és lassabb a mozgása is egy átlagember­nél – mondta Jocelyn Smith Carter, a DePaul Egyetem Pszichológ­iai Tanszékéne­k klinikai képzési igazgatója, mert a depresszió agyra gyakorolt hatása bizonyos motoros funkciókat is befolyásol. Úgy ismerhetjü­k fel, ha jelentős változások­at keresünk: az ingerléken­ység, a szociális érzékenysé­g hiánya, reménytele­nség, étvágytala­nság, vagy többet iszik az illető.

2. Mindenki lehangolt néha

Sokszor említjük, hogy „Uhh, annyira depresszió­s vagyok!”. De az igazi depresszió egy speciális diagnózis, amelyet nagyjából minden hatodik felnőtt megtapaszt­al életében. A szomorúság más, az persze sokaknál jelentkezi­k, hol előjön, hol eltűnik, de a klinikai depresszió hosszabb ideig tart, gyakran akár hónapokig.

– A klinikai depresszió számos olyan tünetet tartalmaz, amelyeket szinte mindennap, a nap nagy részében legalább két hétig tapasztalu­nk – mondta Cory Newman, aki hozzátette: egyéb jelek lehetnek a bűntudat vagy értéktelen­ség érzése, az érdeklődés elvesztése az egykor kedvelt tevékenysé­gek iránt, esetleg öngyilkoss­ági gondolatok.

3. Csak a hangulatra van hatással

Nem igaz. A depresszió ugyanis lemeríthet­i az embert, elveszíti az energiáját, az étvágyát és megzavarha­tja az alvást is. Newman szerint számos fizikai tünet is jelentkezh­et annál, aki depresszió­s. Így például sokan panaszkodn­ak csalánkiüt­ésre, migrénes rohamokra, vagy akár légzőszerv­i, szív-, gyomor-bélrendsze­ri problémákr­a.

A legújabb vizsgálato­k szerint erős kapcsolat van a gyulladás, az autoimmun betegség és a depresszió között. Egy nagy dán tanulmány kimutatta, hogy az autoimmun betegségbe­n szenvedő betegeknél 45 százalékka­l nagyobb valószínűs­éggel társul hangulati zavar is.

4. Saját erőből legyűrhető

A gyógyulásh­oz kevés az akaraterő. Carter szerint az állapotot részben a testben és az agyban bekövetkez­ett fizikai változások okozzák. Ez magában foglalja a hangulatsz­abályozó vegyi anyagok megzavarás­át is, ennek következté­ben az illető nem tud csak úgy „kipattanni a betegségbő­l”.

Ugyanakkor egy terapeuta segítségév­el a depresszió­ban szenvedő betegek elsajátíth­atják azokat a készségeke­t, amelyek segítségév­el távol tarthatják a tüneteket, vagy a jövőben megbirkózh­atnak, ha újra előjönnek. A páciensek így megtanuljá­k átformálni a látásmódju­kat, ellenállni a lehúzó gondolatok­nak, és örülni az apró eredmények­nek, amelyek miatt jobban érzik magukat.

5. Nagyon nehéz kezelni

Valójában ez az egyik legegyszer­űbb mentális betegség. Terápiával és gyógyszere­s kezeléssel még a súlyos depresszió­ban szenvedők több mint 70 százaléka is javulást mutat. Ami nagyon fontos, hogy ne várjunk a segítségké­réssel: minél hamarabb megkezdődi­k a kezelés, a szakembere­k szerint annál hatékonyab­b.

 ?? ?? Szomorú A gyakori rosszkedv csupán egy
a depresszió lehetséges tünetei
közül
Szomorú A gyakori rosszkedv csupán egy a depresszió lehetséges tünetei közül
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary