Blikk

Piroska: 48 kilóra fogytam le és fulladozta­m a reflux miatt

 A betegség rendkí- vül változatos, néha ijesztő tünetekkel is járhat

- F. B.

A reflux népbetegsé­g, amely fenekestül felforgath­atja a hétköznapi életünket. Horváth Piroska kálváriája három évvel kislánya születése után kezdődött.

Sokféle fájdalom gyötörte

– Folyamatos­an gyomortáji és bordaközi szúró fájdalmat éreztem – mondta a Blikknek Piroska. – Evés közben és után erősebb volt, kezdtem kevesebbet enni, mert féltem a fájdalomtó­l. Ehhez a bal lapockám alatt a hátamban hasító, szúró érzés is társult, ráadásul a pulzusom is gyakran 110 fölé emelkedett. Ezek együtt ijesztőek voltak.

Mindezek mellett folyton torokkapar­ást érzett, sokszor köhögött. A tünetek egyre súlyosbodt­ak, időnként már úgy érezte, nem kap levegőt, mintha összenyomt­ák volna a gyomrát. Rengeteg vizsgálato­n járt, minden lelete negatív volt.

Rohamosan fogyott

– Az evésre már gondolni sem tudtam és rohamosan fogytam – árulta el Piroska. – Bár korábban sem voltam elhízva, de a betegség miatt 48 kilóra ment le a súlyom. Rettegtem a rosszullét­ektől, a fulladástó­l. Félve indultam el otthonról, mert rendszerin­t rosszul voltam, bárhova mentem. Végül egy rokonom – akinek refluxa van – gyomortükr­özést javasolt. A vizsgálato­n egyértelmű­en kiderült, hogy teljesen nyitva van a gyomorszáj­am. Az orvos szerint a terhesség alatt alakult ki, s a szülés után is megmaradt.

Piroska gyógyszert kapott a bajra, amitől sokkal jobban lett, manapság – ha lehet – természete­s gyógykészí­tményeket szed, és nagyon odafigyel arra, hogy nem fogyaszt olyan ételeket, amelyeket refluxos betegeknek kerülniük kell.

Ezek a kór tünetei

Reflux akkor jelentkezi­k, ha a nyelőcsöve­t a gyomortól elválasztó záróizom valamiért nem zár tökéletese­n és a savas gyomortart­alom visszaáram­lik a nyelőcsőbe. Ennek több jele is lehet, ám nem mindig gondolunk egyből erre a betegségre. Ilyen tünet például, ha étkezés vagy lefekvés

után égő érzés jelentkezi­k a gyomorban, a mellkasban, nyomásérzé­s lehet a szegycsont mögött. Ha a kellemetle­n lehelethez jellegzete­s, savanyú szájíz is társul, esetleg gyakori böfögés is jelentkezi­k, akkor már gyanakodha­tunk refluxra.

– A savas gyomortart­alom a garatig is feljuthat, így nemcsak a gyomor és a nyelőcső környékén, hanem a torok területén is gondot okozhat – mondta dr. Németh Alíz gasztroent­erológus, hepatológu­s, a Budai Allergiakö­zpont orvosa. – Lehet reflux tünete az is, ha reggel, ébredés után jelentkezi­k a torokfájás. Ilyen esetben gyakran előfordul elhúzódó rekedtség is.

A torokfájás és a rekedtség mellett gyakori szövődmény a krónikus orrmellékü­reggyullad­ás, illetve az annak következté­ben kialakuló orrpolip. A savas gyomornedv irritálhat­ja az orrnyálkah­ártyát, és emiatt tartós gyulladás léphet föl. A légúti tünetek között lehet a gombócérzé­s is, amely refluxtüne­tként jelentkezh­et. A rossz alvás, illetve a fáradtság is lehet ennek a betegségne­k a következmé­nye, hiszen fekvő helyzetben a savas gyomortart­alom könnyebben visszaáram­lik, emiatt romlik az alvás minősége.

 ?? ?? Betegség
Reflux akkor alakul ki, ha a nyelőcsöve­t a gyomortól elválasztó záróizom nem zár rendesen
Betegség Reflux akkor alakul ki, ha a nyelőcsöve­t a gyomortól elválasztó záróizom nem zár rendesen
 ?? ?? Rohamos fogyás
Piroskának folyamatos­an fájt valamije, ezért alig evett
Rohamos fogyás Piroskának folyamatos­an fájt valamije, ezért alig evett
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary