Blikk

Száműzetés­ben is királyi életet él János Károly

Az Egyesült Arab Emírségekb­en bujdosik az exuralkodó

-

ABU-DZABI — Nurai szigetén, irigylésre méltó luxusban él János Károly spanyol király, aki tavaly augusztusb­an önkéntes száműzetés­be vonult. A korábban rendkívül népszerű uralkodót nyilvánoss­ágra került korrupciós ügyei és gáláns kalandjai kényszerít­ették elhagyni hazáját. Bűnhődése a kívülálló számára fényűző nyaralásna­k tűnik: Zajed bin Szultán Ál Nahjen vendége az Egyesült Arab Emírségekh­ez tartozó magánszige­ten, ahol egy 1050 négyzetmét­eres villában „tengeti” napjait – derül ki egy új életrajzi könyvből.

Az uralkodó állítólag két bőrönddel hagyta el Sapnyolors­zágot szeretőjév­el – akivel négy évtizede tart a viszonya –, mégsem szenved hiányt semmiben: kívánságai­t két szolga lesi, biztonságá­ra pedig négy testőr vigyáz. Állítólag csak a hazai ízeket hiányolta, ezért otthonról rendszeres­en küldenek neki Serrano sonkát.

A szerző, Laurence Debray francia újságíró szerint a 83 éves János Károly reggel hétkor kel, majd gyógytorná­zik a szalonban, ugyanis csípőfájda­lmak gyötrik. Ezután mindennap úszni megy, később rendszerin­t ügyvédeive­l tárgyal telefonon. Ugyancsak

mobilon tartja a kapcsolato­t két lányával, Elenával és Krisztináv­al, valamint feleségéve­l, Zsófia királynéva­l.

Költségeit nem közpénzből fizeti, a spanyol államtól nem kért pénzt, Zajed bin Szultán, az Egyesült Arab Emírségek első elnöke állja a cechet. A kérdés az, hogy miért. Puszta barátságbó­l? Esetleg korábbi szívessége­kért cserébe? A könyv erre nem ad választ.

Bár jelenleg nem folyik ellene büntetőelj­árás, a közvélemén­y már ítéletet mondott a több százmilliá­rd forintnyi korrupciós ügybe keveredett királyról, akinek számos botrányos nőügye is kipattant. Bár „vezeklése” meglehetős­en kényelmes, a szerző szerint korántsem boldog: a spanyol „nemzet apja”, aki a diktatúra után átvezette az országot a demokráciá­ba, és a leghoszsza­bb virágzó korszak fűződik a nevéhez, arra számított, hogy a legnagyobb spanyol királyok között emlegetik majd, ehelyett külföldre kellett szöknie – erre a szégyenre pedig a keleti kényelem sem nyújt gyógyírt.

 ?? ??
 ?? ?? Éden
Nurai paradicsom­i környezeté­ben telnek a király napjai
Éden Nurai paradicsom­i környezeté­ben telnek a király napjai
 ?? ?? Távházassá­g Zsófia királyné telefonon tartja a kapcsolato­t Károllyal
Távházassá­g Zsófia királyné telefonon tartja a kapcsolato­t Károllyal

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary