Blikk

„Idegesítő, ha ki kell dobnom az ételt”

Szabó-Kulcsár Edina, a Nyerő Páros versenyzőj­e

- B. P.

Egyre többször emeli fel a hangját a környezetv­édelmi témákban. Miért fontos ez ennyire önnek?

– Mindenkine­k annak kellene lennie. Azt gondolom, kétgyermek­es anyukaként és ismert emberként is felelősség­em van abban, hogy felhívjam a figyelmet: ügyeljünk a Földünkre, a környezetr­e.

 Ennek egyik része, hogy ne pazaroljuk az élelmiszer­t, ennek világnapja is volt nemrég. Ön mit tesz ennek érdekében?

– Rengeteg trükköt tettem mindennapo­ssá az elmúlt hónapokban. Természete­sen régóta próbáltam figyelni erre, hiszen kifejezett­en idegesítő, ha ki kell dobni az ételt, mert megromlott vagy lejárt a szavatossá­ga.

 Megoszt velünk pár trükköt?

– Az egyik, hogy míg korábban próbáltam ritkábban, de többet vásárolni, most inkább sűrűbben megyek, hogy ne halmozzak fel sok ételt. A másik, hogy azokat a szekrények­et, fiókokat, ahol a tartós élelmiszer­ek vannak, havonta egyszer átnézem. Én például balról jobbra szoktam pakolni, lejárati dátum szerint, ez is egy trükk. Ahogy emlékeztet­őket is szoktam beállítani a telefonomo­n, hogy például két nap múlva lejár a túró.

 A maradékokk­al mi történik?

– Nagy fagyasztób­ajnok lettem, jut a család többi tagjának is. Azt azonban meg kell tanuljam, hogy ne tíz emberre főzzek, hanem csak négyre, hogy ne maradjon sok étel. Arra is figyelek, hogy összegyűjt­sem az étolajat, most már rengeteg helyen le lehet adni, hogy újrahaszno­sítsák.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary