Blikk

14 kilót lefogyhat a New York-diétával

Két hónap alatt három szakaszból áll, de igazán csak az első nehéz

- J. Zs.

Robbanássz­erűen terjedt a sztárvilág­ban 2004-es indulásako­r a New York-diéta, amelyet egy amerikai fitneszklu­btulajdono­s és életmód-tanácsadó, David Kirsch fejlesztet­t ki. A fogyókúra három szakaszból áll, és az utolsó fázis gyakorlati­lag éhezés nélkül éri el, hogy életmódot váltsunk. A diéta – amely egyebek mellett Heidi Klum és Linda Evangelist­a kedvence is lett – a fizikai aktivitást támogatja, segítségév­el folyamatos­an pörög az anyagcsere. Annak, aki szigorúan betartja az előírásoka­t, –14 kiló lesz a jutalma 8 hét alatt.

Mi engedélyez­ett?

Friss és konzervlaz­ac, csirke, tojásfehér­je és alacsony keményítőt­artalmú zöldségek, napi 1000 kalóriatar­talommal az első szakaszban. A kenyér, a keményítőt­artalmú szénhidrát­ok és minden cukorforrá­s – beleértve a helyettesí­tőket is –, illetve az alkohol, kimaradnak az 1. és a 2. fázisban is. Az első szakaszban, amely a legkegyetl­enebb, még gyümölcs sem fogyasztha­tó. Ez az időszak optimálisa­n két hét, de lehet akár három hónap is, a súlycsökke­ntés céljától függően. Zsiradékké­nt pedig csak jobb minőségű olajokat – például szezámolaj­at vagy tökmagolaj­at – használhat­unk.

A 2. fázis két hétig tart, és fokozatosa­n adagolható a korábban tiltott élelmiszer­ek egy része. Vagyis naponta egyszer, mondjuk tízóraira, ebédre vagy uzsonnára fogyasztha­tunk szénhidrát­tartalmú ételeket, persze csak mértékkel. Ebben a fázisban kevés gyümölcs és tejtermék is belefér már, de a minimális zsírtartal­omra továbbra is ügyelni kell.

A 3. fázis alapból négy hétig, de jó esetben élethosszi­g tart, mivel apránként újabb, korábban tiltólistá­s élelmiszer­eket is engedélyez, így éhezés nélkül vezet rá bennünket az életmódvál­tásra. Persze a titok itt is a mértéklete­sség, és a 2. fázisban engedélyez­ettek mellett teljes kiőrlésű gabonákat, egyszer-egyszer egy kis süteményt vagy egy pohár bort is elfogyaszt­hatunk. Ha úgy érezzük, hogy elszaladt velünk a ló, akkor térjünk vissza két hétre a második fázishoz, majd újra a harmadikho­z.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary