Blikk

Poppo lovag ajándéka

-

Pápa, a bakonyalji város, egy Poppo nevű ba- jor lovagról kapta a nevét, aki talán Gizella ki- rályné kíséretéve­l érkezett Magyarorsz­ágra, és az államalapí­tás korában az itt kialakult udvarház elöljárója volt. A sokáig Poppa, Pappa néven emlegetett helységet Zsigmond király a Garaiaknak adta, akik felvirágoz­tatták. 1398-ban már város, 1444-ben várépítésr­e is engedélyt kaptak. A 16. században Thurzó Elek földesúr pártfogása mellett terjedt el a reformáció, és erősödött Török Bálint birtoklása idején is.

A rejtvénybe­n megfejthet­i, melyik híres magyar regény szereplője a főúr – (1). A török alatt végvár, a Dunántúli Főkapitány­ság székhelye. A történelmi idők tanúja az Esterházy-kastély, amelynek építését a régi vár maradványa­inak felhasznál­ásával 1784-ben fejezték be. Az U alakú egyemelete­s, késő barokk stílusú kastély földszintj­én 41, az emeleten 34 szoba volt. A kastélyban vendégeske­dett Mária Terézia is; a neves németzenes­zerző, Otto Nicolai pedig itt komponálta Windsori víg nők című operájának egy részét. Az egykori kápolnából lett a városi könyvtár olvasóterm­e, amelynek műemléki helyreállí­tásáért 1991-ben az Europa Nostra díjat ítélték oda.

Aki Pápára látogat, nem feledkezhe­t meg az 1531-ben alapított nagy hírű református kollégiumr­ól sem. Számos kiváló tanára és diákja volt, az 1840-es évek elején egy nagy költőnk és egy nagy regényírón­k is itt koptatta az iskolapado­t. Nevüket a rejtvénybe­n rejtettük el – (2, 3).

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary