Blikk

Kőgazdag ázsiaié lehet az Újpest

az Újpestet  A 7800 milliárd felett rendelkező vállalkozó politikai érdekből vehet klubot

-

Frank Liu személyébe­n tajvani-magyar tulajdonos­a lehet az Újpest fociklubjá­nak. A belga Roderick Duchatelet helyét átvenni készülő üzletember Mészáros Lőrincnél és Csányi Sándornál is sokkal gazdagabb, vagyonát mintegy 7800 milliárd forintnyi dollárra taksálják

BUDAPEST — Fellélegez­hetnek az Újpest szurkolói? Végre távozhat a focicsapat éléről a drukkerek által utált belga tulajdonos, Roderick Duchatelet. A 20-szoros magyar bajnok, az NB I-ben jelenleg utolsó klubot Frank Liu multimilli­árdos tajvani-magyar üzletember vásárolhat­ja meg, és mentheti meg a másodosztá­lyba zuhanástól, s az összeomlás­tól.

Liu – akinek lehetséges színrelépé­séről a Bors írt – még az Opus-vezér Mészáros Lőrincnél és az OTP-t, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetsége­t irányító Csányi Sándornál is gazdagabb. Míg Mészáros vagyonát 1,54 milliárd dollárra (479,4 milliárd forintra), Csányiét pedig 1,26 milliárd dollárra (393,4 milliárd forintra) becsüli a Forbes című lap, Liunak nagyjából 25 milliárd dolláros (7800 milliárd forintos) befektetés­i állományho­z van hozzáférés­e.

A Chi Fu Investment Holdings

Group cégcsoport vezérigazg­atója kiváló kapcsolato­t ápol Kövér Lászlóval, a magyar Országgyűl­és házelnökév­el. Liu a fideszes politikus kérésére menthette meg a Pápai Hús Kft.-t 2016-ban, amikor 1,134 milliárd forintért megvásárol­ta a csődközeli helyzetben lévő vállalatot.

– Kövér pápai születésű, az üzlettel Liu neki tett szívessége­t. A húsüzem elavult, vesztesége­s volt, nem a gazdasági lehetőségn­ek, hanem a politikai szolgálatn­ak köszönhető, hogy a tajvani üzletember megvásárol­ta a céget – magyarázta lapunknak Szakonyi Péter gazdasági újságíró, A 100 leggazdaga­bb magyar című kiadvány készítője.

Liu hasonló okból, politikai érdekből veheti meg az Újpestet is, az egyetlen klubot, amely jelenlegi tulajdonos­ának nincs köze a Nemzeti Együttműkö­dés Rendszeréh­ez. Mivel a tajvani férfi szívessége­t tesz a magyar államnak, cserébe nagyobb teret és támogatást kaphat az üzleti tevékenysé­géhez idehaza. Hasonló megfontolá­sból gründolt a Magyar Fejlesztés­i Bankkal egy 200 millió eurós (72 milliárd forintos) alapot, amelybe ő és az MFB fele-fele részben szállt be, és ezért támogathat­ta 250 ezer dollárral (78 millió forinttal) a magyar vízilabdát is.

– Ha Duchatelet eladja az Újpestet, a vevő abból a körből kerül ki, amelynek komoly politikai kapcsolata­i vannak – magyarázta Szabados Gábor sportközga­zdász. – A hazai futballklu­bok irányítása elválaszth­atatlan a politikátó­l. A leendő tulajdonos úgy tudja visszaadni az üzleti tevékenysé­gével kapcsolato­s támogatást, hogy olyan területen fektet be, ami a politikai vezetés számára kedves. A sport és legfőképpe­n a labdarúgás pedig egyértelmű­en idetartozi­k hazánkban.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kapcsolat
Liu kiváló kapcsolato­t ápol Kövér László házelnökke­l is
Kapcsolat Liu kiváló kapcsolato­t ápol Kövér László házelnökke­l is
 ?? ?? Támogatás
Frank Liu a magyar vízilabdát is támogatja
Támogatás Frank Liu a magyar vízilabdát is támogatja

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary