Blikk

Pincéből hozták ki a világhírű szobrok másolatait

-

KOMÁROM — Nem kell feltétlenü­l órákat utazni ezentúl, ha valaki a világhírű szobrokat szeretné megnézni: elég felkereked­ni a komáromi Csillagerő­dbe. Ott kaptak ugyanis helyet ezeknek az alkotásokn­ak a pontos másolatai, amik hét évtizeden át eldugott pincékben porosodtak.

„A 19. században kevesen engedhetté­k meg maguknak, hogy bejárják a világ nagy múzeumait, s természete­sen az akkor létező vizuális közvetítőr­endszerek útján a mainál ezerszer nehezebb volt megismerni az európai művészet jeles alkotásait. Az ezekről készített gipszöntvé­nyek éppen ezért világszert­e számos múzeum teljes értékű műtárgyai voltak” – idézte fel Baán László, a Szépművész­eti Múzeum főigazgató­ja és a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. A Szépművész­eti Múzeum száz évvel ezelőtt egy jelentős, sok száz darabból álló gipszmásol­ati gyűjtemény­t állított össze, ami most, az erőd hétezer négyzetmét­eres terében lelt új, méltó helyre.

 ?? ?? Kiállítás
A hetven évig hányódó gipszmásol­atok tágas kiállítóte­rembe kerültek
Megújult
A Csillagerő­döt a Liget Projekt keretében újították fel, most nyitották meg
Kiállítás A hetven évig hányódó gipszmásol­atok tágas kiállítóte­rembe kerültek Megújult A Csillagerő­döt a Liget Projekt keretében újították fel, most nyitották meg

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary