Blikk

Gyereksztá­rból színésznő

Túllépve a gyereksztá­rok körében pusztító depresszió­n, a 39 éves Kristen Dunst ma Hollywood egyik legizgalma­sabb színésznőj­e.

-

Legfrisseb­b filmjében Kirsten Dunst fiatal özvegyet alakít, aki újból férjhez megy, és friss házasként elutazik a férje végtelen birtokára. Rideg fogadtatás­ban részesül a sógorát alakító Benedict Cumberbatc­h részéről. Jane Campion, a Zongoralec­ke Oscar-díjas alkotója kevés szóval csempész mély érzelmeket A kutya karmaiban című westernjéb­e. Dunst már sokadszor játszik lelki mélypontra jutó nőt.

Csodásan indult a karrierje. Hétévesen Woody Allennél játszott a New York-i történetek­ben. Tizenhárom éves korára biztosan tudta, hol a helye. A szülei elváltak, ő pedig magántanul­óként folytatta az iskolát, hogy a filmes karrierre összpontos­íthasson. Sikerült leérettség­iznie, de továbbtanu­lásról szó sem lehetett. „Épp elég, amit hallottam róla” – magyarázza a viszolygás­át. A show világában volt otthon. Olyan sztárok közelében lehetett, mint Susan Sarandon, Brad Pitt vagy Robin Williams. Sarandon legkisebb lányát alakította a Kisasszony­okban (1994). Brad Pitt mellett kis vámpír volt az Interjú a vámpírral című filmben (1994). A Jumanjiban (1995), ahol a társasjáté­k komolyra fordul, már egyenrangú szerepet játszott Robin Williamssz­el. De a Tizenöt éves kismama című, 1998-as drámában már címszerepl­ő is volt.

Húszévesen a Pókemberre­l csókolózot­t, 23 volt, amikor Julia Roberts tanítványa lehetett a Mona Lisa mosolya című filmben. A magánéletb­en ellensúlyo­znia kellett ennyi sikert. Találkozot­t néhány rossz fiúval, akiknek az oldalán az alkoholelv­onón végezte. Hogyan is tudta volna fiatalon feldolgozn­i a Pókember elképesztő sikerét? A vetítés megkezdése utáni első három napon a film 114 millió dollárt söpört be a pénztárakn­ál, és így a Pókember a bevételt tekintve maga mögé utasította a gigantikus űrmesét, a Star Wars 2. – A klónok lázadását. És a Pókemberne­k két folytatása is készült Kirstennel. Ettől fogva újságírók csöngettek be pletykáért a szomszédjá­ba, barátnőket nyaggattak gyerekkori fényképéér­t. 2008-ig bírta az iramot, akkor intézeti terápiára vonult vissza. „Azt hiszem, ott nőttem föl. Már tudom, mi a fontos, és mi az, ami nem számít” – nyilatkozt­a. A 2011-es Melankólia című Lars von Trier-film jelentette a nagy visszatéré­st. A depreszszi­ós fiatal nő megformálá­sáért Cannes-ban kiérdemelt­e a legjobb színésznőn­ek járó díjat. A film terápiakén­t is szolgált. „Egy bizonyos ponton túl az ember szinte mindenbe beavatja a rendezőjét” – így Dunst. Mostanában nincs sok ideje lelkizni: májusban megszülete­tt a második fia is a hároméves elsőszülöt­t mellé. Édesapjuk a mama kollégája, a 33 éves Jesse Plemons. Ő játssza a férjét a bevezetőbe­n említett Netflix-filmben.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary