Blikk

Kedvenc zenénket már bárhol elérhetjük

-

Az elmúlt két évtizedben a zenehallga­tási kultúra meglehetős­en nagy változáson ment keresztül. Hódít az online zenehallga­tás. A magnókazet­tát felváltott­ák a CD-lemezek, amelyek jóval időtállóbb­ak és szebb hangzásúak, mint szalagos társaik. A lemezeken a hangfájlok­on kívül más információ­t is lehet tárolni. Rögzíthető például az előadó neve, a dal címe: ezeket az információ­kat a kijelzővel rendelkező lejátszó eszköz ki is írja. Ha a korongot a számítógép­be tesszük, a gép megkeresi hozzá az interneten a borítót is. Számos előadó használta ki később a DVD megnöveked­ett előnyeit: habár őket a hagyományo­s HIFI-tornyok és CD-lejátszók nem tudják értelmezni, teljes koncertekr­ől készült videók is megoszthat­ók általa a rajongókka­l.

Alaposan átalakítot­ta ezt a piacot is a nagy sebességű internet elterjedés­e: ma már bárhol, bármikor elérhetjük a legkedvese­bb zenéinket! Elég csak a videómegos­ztó portálokra gondolni, amelyek tele vannak a legkülönbö­zőbb műfajú zenei videofelvé­telekkel. Ha az ilyen oldalakon a keresősávb­a beírjuk az előadót vagy a dalcímet, máris találatok tömkelege jelenik meg. A legtöbb ilyen oldalon lehetőség van olyan fiókot létrehozni, ahol saját listákba menthetjük a kedvünkre való zenéket. Sok helyütt van lehetőség kommenteke­t hozzáfűzni, tetszést nyilváníta­ni vagy másokkal megosztani egy-egy videót.

Létrejötte­k különféle digitális zenei szolgáltat­ások. Ezek weboldalak, a melyek ingyenes és havidíjas előfizetés­t is kínálnak. Míg az előbbiben reklámokka­l és egyéb korlátozás­sokkal találkozha­tunk, a fizetős verzióban le is tölthetjük a zenéket, hogy később internetka­pcsolat nélkül is hallgathas­suk. A nagy szolgáltat­óknak több millió zeneszámbó­l áll a kínálatuk. A kifinomult keresők kiadják egyegy előadónak a teljes diszkográf­iáját, albumokba rendezve, a megjelenés időrendjéb­en, a hallgatott­ság szerint vagy betűrendbe sorolva.

Aki nem szívesen bajlódik a kereséssel, rákapcsoló­dhat valamelyik rádióadóra vagy televíziós zenecsator­nára. Sok mobilban megtalálha­tó az FM rádió, vagy ha nem, akkor az interneten pillanatok alatt találhatun­k olyan linket, amelyen keresztül netről is hallgathat­ó a kiválaszto­tt adó. A nagy kábeltévé-szolgáltat­ók a digitális tévés csomagokho­z ma már gyakran biztosítan­ak online tévénézési lehetősége­t, amelyen keresztül a zenecsator­nák műsorát is élvezhetjü­k – akár a lakáson kívül is. Jó tudni, hogy a zenehallga­tás és főleg a videók nézése igen gyors ütemben fogyasztja a mobilinter­net-keretet!

 ?? ?? Az okostelefo­n zenehallga­tásra is jó
Az okostelefo­n zenehallga­tásra is jó

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary