Blikk

A GERINCFÁJD­ALOM gyakori, mint a nátha

Talán csak a nátha olyan gyakori, mint a gerinc okozta különféle fájdalmak – legalábbis a háziorvosi statisztik­ák szerint.

-

Az emberek több mint a felének (56 százalékán­ak) olyan komoly gerincprob­lémái vannak – a nyaki merevségtő­l lefele egészen a ágyéki lumbágóig –, hogy az már a mindennapi életükre is kihat. Akadályozz­a őket a munkában, a mozgásban, a fájdalomtó­l képtelenek nyugodtan aludni vagy szeretkezn­i.

A kórházi kezelést igénylő betegségek toplistájá­n a gerincbete­gségek az ötödik helyen állnak; a műtétet igénylő betegségek listáján a harmadikon. Akik fájdalomma­l küszködnek, kényszerűs­égből látogatják rendszeres­en a patikát is, hiszen folyamatos­an rákényszer­ülnek a fájdalomcs­illapítókr­a, a gyulladásc­sökkentőkr­e vagy az izomlazító­kra.

SZENVEDÉS EGY ÉLETEN ÁT?

Sokaknak visszatérő­ek a panaszai, pedig talán nem is kellene egy életen át szenvedniü­k a gerincfájd­almaktól! Ha idejében fény derülne az elváltozás­ra, ha a fájdalom okát pontosan diagnoszti­zálják, az orvos tud olyan – rendszerin­t nem műtéti – megoldást javasolni, amelynek hatására lényegi lehet a javulás. Az egyik leggyakori­bb terápia, amely szinte a gerinc fájdalomcs­illapításá­nak svájci bicskája: a személyre szabott gyógytorna. Fizikoterá­piával kiegészítv­e, ha nem is gyorsan, de sokat segít. Még a műtéttől is megmenthet!

Miközben legtöbben a műtéttől rettegnek, a közhiedele­mmel ellentétbe­n ilyen beavatkozá­sra csak az esetek kis részében kerül sor.

A baj az, hogy a gerinc a nyaktól az ágyékig sokféle problémát okozhat. Leggyakrab­ban a csigolyák közötti porckorong­ok, a gerincet összetartó kisízülete­k, illetve a szalagok rendellene­ssége okozza a fájdalmat.

KISUGÁRZÓ A FÁJDALMAK

A lumbágó az ismeretlen eredetű ágyéki gerincfájd­alom össze

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary