Blikk

Tepsibe vele!

-

A pite lehet, nyitott vagy csukott, sőt rácsos is, de akár morzsolt tészta is fedheti. Készülhet linzertész­tából vagy kelt tésztából, de leveles tésztából is. Süthetjük nagy tepsiben, pitetálban vagy egyszemély­es adagokban. Ha kicsit különleges­ebb összeállít­ásban készítjük, a pitetorta akár ünnepi fogás is lehet. A tölteléket illetően pedig határ a csillagos ég. A klasszikus almás pite mellett nálunk sokan kedvelik a túrós, a mákos és a diós pitét, és a megygyes változat is nagyon népszerű.

Egyes gyümölcsök jól bírják a sütést (rebarbara, szilva, körte, alma, sárgabarac­k), mások nyersen a legfinomab­bak (málna, eper, áfonya). A piték variációin­ak, kombináció­inak sora szinte végeláthat­atlan és megunhatat­lan: a pite lehet főétel vagy deszszert, melegen, langyosan egyaránt kitűnő, hidegen pedig jól jön piknikre éppúgy, mint uzsonnára.

Az omlós tésztából ropogósra sülő, gyakran zabpehelly­el, dióval, mogyoróval, mandulával ízesített, morzsatész­tával fedett finomságok a crumble névre hallgatnak.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary