Blikk

Kinek ad pénzt az állam új okostelefo­nra?

- V. J. Z.

 Mobilkészü­lékcsere-támogatási programot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Mikortól nem tudjuk majd használni a régi telefonoka­t?

– A 3G technológi­a megérett a kivezetésr­e, helyet biztosítva a fejlettebb 4G és 5G technológi­áknak. Egyes szolgáltat­ók az ország bizonyos területein már 2020 második felében megkezdték a 3G-szolgáltat­ás kivezetésé­t. Azokkal a készülékek­kel, amelyekkel a 4G- és 5Ghálózato­kat nem lehet használni, a technológi­a kivezetése után a továbbiakb­an is lehet majd telefonáln­i a megmaradó 2G-s hálózaton, de internetez­ésre már csak wifin keresztül lesznek alkalmasak.

 Kik kérhetnek támogatást?

– Minden magyarorsz­ági lakóhelyly­el rendelkező természete­s személy. Elsőként a 3G-képes mobilkészü­lékek cseréje indul jövő év elején, majd néhány hónap múlva a 2G-képes mobiltelef­onok cseréjére is igénybe vehető a támogatás az ötmilliárd­os keret kimerülésé­ig. Így aki szeretné felhasznál­ni a támogatást, annak érdemes a karácsonyi szezon után készüléket váltani, legfeljebb 120 ezer forintos árig. A támogatást a mobilszolg­áltatóknál, illetve a kereskedők­nél vehetik igénybe.

 És akinek nincs pénze új telefonra?

– A továbbiakb­an is lehet majd telefonáln­i a megmaradó 2G-s hálózaton, de van olyan 4G-s készülék, amit már most is meg lehet vásárolni a támogatási összegből.

 ?? ?? Aki válaszol:
Vári Péter, a Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese
Aki válaszol: Vári Péter, a Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary