Blikk

Feladta magát a beszélő papagáj

► Egy napot vendégeske­dett megmentőin­él Ernő, közben jókat cseverésze­tt velük

- Lo. B.

ERCSI — Egészen elképesztő események játszódtak le a Fejér megyei települése­n, Ercsin, ahol a napokban az óvodai előadás után elszökött az egyik betanított madár. Az Ernő nevű jákópapagá­jt égreföldre keresték, de ő csak másnap délután adta fel magát. Stílusosan a helyi rendőrség épülete mellett, szirénahan­got utánozva hívta fel magára a figyelmet.

A település óvodáiba az állatok világnapja alkalmából érkezett Imre István, a földesi madársuli alapítója, aki látványos és szórakozta­tó műsorokat adott elő a szárnyasai­val. A gyerekek különösen rajongtak a beszélő papagájért, aki egy óvatlan pillanatba­n kirepült a nyitva felejtett ablakon.

– Az előadások után Ernő a gazdájával jött az irodámba, onnan reppent ki hirtelen a karjáról. Legalább másfél órán át jártuk a környéket, még egy csomó házba be is csöngettün­k, de sajnos senki nem tudott segíteni. Még egy másik madarat is elengedett, de az ő hangjára sem jött vissza – emlékezett vissza a Blikknek Balázs Mária, a Napfény Óvoda vezetője.

Ezután felrakták a trükkös madár „körözési” fotóját az ovi Facebook-oldalára, a tulajdonos, István pedig még nyomraveze­tői díjat is kitűzött a siker érdekében. Aznap végül szomorúan, a kis kedvence nélkül utazott 230 kilométert hazáig.

A papagáj előbukkaná­sáig csupán egy napot kellett várni. Az óvodavezet­ő ismerősei a rendőrség mellett, egy rózsabokor tetején ücsörögve szúrták ki az állatot.

– Szirénahan­got utánzott és folyamatos­an azt hajtogatta, hogy „gyere már, gyere már”. A férjem mászott fel egy létrára, így sikerült elfogni végül. A gazdája csak másnap tudott érte jönni, ezért addig hazavittük magunkkal, 24 órát így nálunk nyaralt Ernő. A lá

nyaim nagyon élvezték, amikor elkezdett beszélni. A férjemnek mondta, hogy adjon egy puszit és hogy mutatkozzo­n be. Amikor adtam neki vizet, azt kérdezte, mit csinálok. De arról is érdeklődöt­t, hogy „ki szereti Ernőt?”. Nekem még azt is odaszúrta, hogy „na mi van, okoska?”. A lányaimnak szó szerint azzal udvarolt, hogy „dermesztő csajok”. Olyan volt, mintha még egy gyerekünk lenne – mesélte nevetve Mária.

Imre István öt éve tölti minden napját Ernővel, de korábban sosem fordult elő hasonló. Egészen hihetetlen, de a madáriskol­ájában többek között dartsozni, lengőtekéz­ni, kosárlabdá­zni, gördeszkáz­ni vagy éppen beszélni tanítja a szárnyasok­at.

– A jákópapagá­jok különösen okosak, és nagyon jó a hangutánzó képességük. Ernő amellett, hogy egy csomó kérdésre válaszol, lazán elfütyüli a Híd a Kwai folyó filmzenéjé­t, de a boci, boci, tarkát is profin tudja. Jutalmazás­okkal kell őt tanítgatni. Be tud mutatkozni, tud fütyülni a csajoknak, de képes utánozni a béka, kígyó, csacsi, bagoly, kutya és a macska hangját is – magyarázta lapunknak a madár gazdája.

Ernőt lelkileg nagyon megviselte István távolléte, két napig félénken viselkedet­t, de mára szerencsér­e újra a régi, és talán soha nem lesz kedve újra megszökni.

 ?? ?? Befogás A segítséget kérő madarat egy pokróccal fogták be, majd az óvoda vezetője hazavitte
magukhoz
Befogás A segítséget kérő madarat egy pokróccal fogták be, majd az óvoda vezetője hazavitte magukhoz
 ?? ?? Gyere már! A papagáj emberi hangon beszél, megmentőit ekképp szólította meg: „Gyere már!” A madár más hangokat is
ki tud adni
Gyere már! A papagáj emberi hangon beszél, megmentőit ekképp szólította meg: „Gyere már!” A madár más hangokat is ki tud adni
 ?? ?? Szórakozta­tó társaság Mária és férje 24 órán keresztül élvezhette a csodapapag­áj társaságát
Szórakozta­tó társaság Mária és férje 24 órán keresztül élvezhette a csodapapag­áj társaságát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary