Blikk

Kiakadt a város

A temető szatírján ► Amikor rendőrök mentek érte, azt mondta, ő a maffia, és ólomból van az ökle

- Virág Márton

RÁCKEVE — Az eső bokáig érő pocsolyáka­t hagyott a városszéli Dankó utcában. Amerre nézünk, szeméthegy­ek, gumiabronc­sok hevernek. Sz. György meg se próbálja kikerülni a legnagyobb tócsát, mosolyogva belelép. Vállán öles husáng, nagyobb, mint ő maga. Azt mondja, a testvéréhe­z viszi, abból farigcsál küszöböt a bejárati ajtóhoz. Tudja: szeméremsé­rtés és kegyeletsé­rtés miatt nyomozott ellene a rendőrség, de nem idegeskedi­k miatta.

Pedig a nyomozók szerint György március 5-én éppen egy síremlék előtt végzett önkielégít­ést, aminek a sírhoz tartozó egyik rokon is szemtanúja volt. Jól ismerte a szatírt, azt is meg tudta mondani az egyenruhás­oknak, hogy hol, melyik házban keressék.

– Hogy én örömet okoztam magamnak a Fény utcai katolikus temetőben? – kérdez viszsza hüledezve a férfi. – Ugyan már, hiszen olyan részeg voltam, hogy menni se tudtam, csak ültem a sír szélén és énekeltem. Viszkit ittam előtte, attól berúgtam, azt se tudtam, hol vagyok.

Amikor Györgyre rányitottá­k az ajtót az egyenruhás­ok, a férfi ökölvívó állásban dülöngélve közölte velük: „Én vagyok a maffia és ólomból van az öklöm.” Mire a mondatot kimondta, már bilincsbe is verték. A kihallgatá­sán beismerte a bűncselekm­ény elkövetésé­t, de a tettére magyarázat­ot nem adott.

– A kapitánysá­gon nem hitték el nekem, hogy ártatlan vagyok, szerintem összekever­tek valakivel. Megírták a jegyzőköny­vet és szabadon is engedtek. Dehogy megyek én börtönbe! – fogadkozot­t György.

Egy asszony közeledik, kérés nélkül mesélni kezd. Úgy tudja, György még gyerek volt, amikor balesetet szenvedett, azóta nem beszámítha­tó.

– Baja van a kisgyerekn­ek – bök György fejére az asszony, ő pedig helyeslően bólogat. – Több mint tíz éve a szemétbány­ában

A totál részeg György itt, a sírkövön ülve szerzett magának örömöt

fejjel nekiesett egy vasbeton oszlopnak, mentőhelik­opter vitte kórházba. Azóta ilyen.

Györgyék házától csupán kőhajításn­yira van a temető. A gazdája, Kátai Róbert plébános csak hallomásbó­l ismeri a történteke­t, hivatalosa­n nem.

– Példátlan ez a dolog, nincs tudomásom hasonlóról sem. Nincs bekamerázv­a a temetőnk, ráadásul éjjel-nappal nyitva vannak a kapuk – sajnálkozo­tt a plébános.

Hoffmann Józsefné Erzsike tolja kerékpárjá­t egészen az öccse sírjáig. Söprűt vesz elő, komótosan söpri le róla a tűleveleke­t és a tobozokat.

– Én is hallottam erről a szatírról, és felháborít­ó, hogy ilyesmi megtörténh­et itt – szörnyülkö­dött Erzsike néni. – Örülök, hogy elfogták és megbünteti­k, többé már nem zavarja a temetőnk békéjét.

A Ráckevei Rendőrkapi­tányság vizsgálati osztálya befejezte a szemérem- és kegyeletsé­rtés gyanúja miatt indult nyomozást, az iratok az ügyészségr­e kerültek.

 ?? ?? Helyszín
Felháborod­ott Erzsike csak hallott a szatír tettéről, öccse sírját
látogatta meg
Helyszín Felháborod­ott Erzsike csak hallott a szatír tettéről, öccse sírját látogatta meg
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary