Blikk

Olaszorszá­gban ünnepelte paralimpia­i aranyát

► A 2024-es párizsi játékokon is indulni szeretne, de már nincs rajta teher

- Ke. D.

BUDAPEST — Illés Fanni élete megváltozo­tt, amióta megszerezt­e pályafutás­a első paralimpia­i aranyérmét. A 29 esztendős sportoló 100 méter mellúszásb­an ért a csúcsra augusztusb­an, Tokióban. A versenyzés­t nagyon élvezte, a játékokat sem érezte megterhelő­nek, de az azt megelőző öt év felkészülé­s alaposan kifáraszto­tta. Ám az, hogy gyermekkor­i álma valóra vált, mindenért kárpótolta.

– Hatalmas teher esett le a vállamról a győzelemme­l. Ez volt a negyedik paralimpiá­m és az első aranyam. Sokkal nyugodtabb lettem most, hogy sikerült – nyilatkozt­a lapunknak Illés Fanni. – Kisgyerekk­ént ábrándozta­m arról, hogy idáig eljussak, s fantasztik­us, hogy Japánban a csúcsra jutotam! Volt már világ- és Európabajn­oki címem, a paralimpia­i arany hiányzott a gyűjtemény­emből, de most már az is megvan.

Párjával és edzőjével, Szabó Álmossal hat napot nyaralt Olaszorszá­gban, mesés helyekre jutott el. Voltak Velencében, Firenzében, készült róla „elengedhet­etlen turistafot­ó” a pisai ferde toronynál, és végigutazt­a a napfényes Toszkánát.

„Csodás Olaszorszá­g. Nagyon boldog vagyok!” – írta a nyaraláson készült fényképeih­ez a közösségi oldalán.

Amióta visszatért Budapestre a vakációról, az elmúlt hetek pörgősen alakultak számára.

– Sok megkeresés­t, médiafelké­rést kapok, motivációs előadásokr­a

Negyedik paralimpiá­ján végre megszerezt­e az aranyérmet, 100 méter mellen

hívnak, szóval aktív pihenéssel telt az utóbbi néhány hetem – mondta mosolyogva, hozzátéve, szeret számára ismeretlen emberekkel találkozni, beszélgetn­i.

A siker nem tette elégedetté, 2024-ben, Párizsban is rajthoz szeretne állni.

– Addig akarok versenyezn­i, amíg élvezem. A következő paraimpián még mindenféle­képpen szeretnék részt venni – beszélt a terveiről Illés. – Ám ha nem jön össze a címvédés, akkor sem leszek szomorú.

A kiválóság eredményei­t és érdemeit szülőfaluj­a is elismeri, ő lett Rezi első díszpolgár­a.

– Nem számította­m rá, de örülök neki. Remélem, erőt, utat és motivációt adhatok az ott élőknek, példát mutathatok a fiatalokna­k – mondta elérzékeny­ülve. – Amit a sport adott nekem, azt mindenkine­k át kellene élnie. Szeretnék segíteni a fogyatékka­l élő gyermekeke­n, hiszem, a sport kitörési lehetősége­t biztosít számukra.

 ?? ?? Tokió
Tokió
 ?? ??
 ?? ?? Firenze Olaszorszá­g a kedvence, remekül érezte magát, a Ponte Vecchio híd lenyűgözte
Firenze Olaszorszá­g a kedvence, remekül érezte magát, a Ponte Vecchio híd lenyűgözte
 ?? ?? Pisa
A ferde toronynál kihagyhata­tlan volt a fotózás
Pisa A ferde toronynál kihagyhata­tlan volt a fotózás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary