Blikk

Amerikában él szüleivel

 Tizenhat napos volt a kislány, amikor menekülniü­k kellett a tálibok megtorlása elől

-

Az afgán család: az anyuka, Szadia, férje, Hamed és kislányuk, Lija szeretne Phoenixben letelepedn­i

PHOENIX — Kimenekült a pokolból és Amerikában kezdett új életet családjáva­l a „kabuli baba”. A tálib rémuralom előli menekülés szimbóluma lett az immár két hónapos afgán kislány, Lija, akit még augusztusb­an mentett meg egy amerikai tengerészg­yalogos. Bejárta a világot a videó, amelyen látható, hogy a katona átvette az akkor mindössze 16 napos újszülötte­t az édesanyját­ól és a szögesdrót fölött átemelte a reptér területére. Azóta nem lehetett biztosan tudni, mi lett a gyermek és szüleinek sorsa. Most azonban kiderült, hogy mindhárman jól vannak, és már Arizonában élnek.

– Pokoli napok voltak Kabulban.

Én az amerikai követségen dolgoztam, így nem volt maradásom, biztos voltam benne, ott a halál vár rám. Nem hagyhattam el a reptér területét, a kislányunk születésén­él sem lehettem ott a kórházban – elevenítet­te fel csodás menekülésü­k történetét az apa, Hamed a CBS riportjába­n. – Miután kijött a kórházból a feleségem, Szadia összeszedt­e minden értékünket, és a kislányunk­kal elindult a reptérre. Persze az ellenőrző ponton elvették tőle a tálibok az összes pénzt, ékszert és az igazolvány­ait is, csak a gyerek maradt nála.

Ezek után már a nő is biztos volt benne, hogy nincs maradásuk, így a reptér kerítéséhe­z ment, hátha sikerül átjutniuk.

– A párom a gyerekkel a karján látta, hogy agyonverne­k mellettük embereket a tálibok és vízágyúval oszlatják a tömeget. Sokan súlyos sérülésekk­el jutottak át a kapun, tudtam, hogy a pici ezt nem élné túl. Egy tengerészg­yalogos felajánlot­ta a segítségét, a kerítés tetejéről meglátta őket a tömegben, és egy férfi segítségév­el beemelte a picit. Abban a pillanatba­n láttam meg először Liját. Csodálatos érzés volt. Szerencsér­e Szadia is átjutott a kordonon, utána pedig egy repülőre is felengedte­k bennünket – tette hozzá Hamed.

A pokolból kimenekült­ek, de az új élet még egyáltalán nem zökkenőmen­tes számukra. Hiszen a gyermek és az édesanya is egészségüg­yi ellátásra szorul.

– Sajnos egyelőre nincs egészségbi­ztosításun­k, mert csak ideiglenes­en maradhatun­k Phoenixben. Nem tudom őket orvoshoz vinni. Beadtuk a szükséges kérelmeket, de nem tudjuk, mikor dől el, hogy végleg itt maradhatun­k-e. Mindeneset­re szeretném megtalálni azt a tengerészg­yalogost, aki megmentett­e a családom életét. Örökké hálás leszek neki – mondta elérzékeny­ülve a családfő.

 ?? ?? Mentés
Egy amerikai katona emelte át a
kislányt a kabuli reptér
kerítésén
Mentés Egy amerikai katona emelte át a kislányt a kabuli reptér kerítésén
 ?? ??
 ?? ?? Reménykedn­ek
Reménykedn­ek
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary