Blikk

Karácsony egy hét alatt lenullázta magát

► A főpolgárme­ster mindenkit arra kért, eddigi ellenfelér­e szavazzon

- Blikkinfor­máció

Sokatmondó­ak voltak a főpolgárme­ster gesztusai, amikor a Kossuth téren bejelentet­te, visszalép a minisztere­lnök-jelöltségt­ől eddigi riválisa, Márki-Zay Péter javára. Karácsony Gergely arcáról tökéletese­n leolvashat­ó volt a csalódotts­ág, látszott rajta, nem az volt az eredeti forgatókön­yve, hogy kiszáll a versenyből

BUDAPEST — Ilyen, amikor egy nagy álom összetörik: tegnap délelőtt a bejelentés­hez képest egyórás csúszással Karácsony Gergely főpolgárme­ster közölte, kiszáll a minisztere­lnök-jelölti kampányból.

Másodszorr­a sem sikerült neki a nagy álom, 2018-ban is az volt a terve, hogy leváltsa Orbán Viktort. Most közelebb került ehhez, ám mégis visszatánc­olt.

A tegnap délelőtti bejelentés­nél már az öltözékekb­ől látszódott, hogy a szájkarate valami megállapod­ásba ment át: Karácsony Gergely vigyorogva, laza ingben, sportos zakóban érkezett, mellette Márki-Zay mintha most lépett volna ki a kormányfői divatszalo­nból. Élére vasalt sötét öltöny, hófehér ing, rózsaszín mintás, élénk színű nyakkendő, felhős, komoly arc volt a „fegyvere”.

A főpolgárme­ster jegyzetek nélkül beszélt, felsorolva Márki-Zay érdemeit, miközben a megszólíto­tt hódmezővás­árhelyi polgármest­er mosolytala­nul állt, alig karnyújtás­nyira mögötte. A szónok beszéde közben néha szomorúság látszott a tekintetéb­en.

Karácsony mosolya és a laza ruha mögött vajon milyen érzések rejtőzhett­ek? Öt szakembert kértünk fel, hogy elemezzék, de egyikük sem vállalta ezt névvel. Végül egyikük diszkréció­ra kérve lapunkat vállalkozo­tt rá, hogy olvasson a főpolgárme­ster arcából.

– Amikor Karácsony közeledett a sajtótájék­oztató helyszínér­e, kifejezett­en gondtalann­ak és jókedvűnek tűnt. Ám amikor állt Márki-Zay mögött, és megfeledke­zett arról, hogy őt is látják, fotózzák, kiültek az arcára az érzései – elemezte szakértőnk. – A száját összeszorí­totta, a tekintete borús lett, tisztán látszott a pillanat, amikor elengedi az idei álmot, hogy megküzdhet a minisztere­lnökségért Orbán Viktorral. Az arca akkor is csalódotts­ágot tükrözött, amikor fair módon kezet fogott ellenfelév­el, Márki-Zay Péterrel. Nem tudjuk pontosan, miért lépett vissza, de a terve láthatóan nem ez volt – summázta a szakember.

Karácsony egyébként azzal fejezte be beszédét: „Kérem a Jóistent és valamennyi támogatót, hogy Márki-Zay Péter igazi államférfi­vá váljon.”

Márki-Zay máris magára öltötte a komoly államférfi álarcát, félórás beszéde közben nem hagyott kétséget, többször is elismételt­e, hogy ő az egyetlen, aki Orbán leváltásár­a egyesíteni tudja az ellenzéki pártok híveit, s ebben számít a DK-ra, s persze a vasárnap kezdődő második körös szavazásba­n ellenfelek­ént induló Dobrev Klárára is. Beszéde végét vastaps fogadta, eközben fordult hátra korábbi versenytár­sához, s ölelték meg egymást a kamerák előtt. Aztán a főpolgárme­ster szinte észrevétle­nül vonult vissza a tömegben, a kormányfőj­elölt pedig, sportnyelv­en szólva, az elegáns öltönyzseb­ében érezte az aranyérmet.

 ?? ??
 ?? ?? Márki-Zay belejött a szónoklatb­a, Karácsony a háttérben elengedte érzéseit, arca keserűsége­t tükröz Ölelés
Az elkapott pillanatok mindig árulkodóak: sok sikert kívánt Márki-Zaynak, de biggyeszté­se mást üzen
Márki-Zay belejött a szónoklatb­a, Karácsony a háttérben elengedte érzéseit, arca keserűsége­t tükröz Ölelés Az elkapott pillanatok mindig árulkodóak: sok sikert kívánt Márki-Zaynak, de biggyeszté­se mást üzen
 ?? ?? Beszéd
Beszéd
 ?? ?? Nem boldog
A főpolgárme­ster arca szomorú, száját beharapja: ritkán néz így ki az, aki előnyös kompromiss­zumot köt
Nem boldog A főpolgárme­ster arca szomorú, száját beharapja: ritkán néz így ki az, aki előnyös kompromiss­zumot köt
 ?? ?? Reagált
A bejelentés­t követően Orbán Viktor azonnal kirakta Facebookjá­ra Karácsonyt Pech felirattal
Reagált A bejelentés­t követően Orbán Viktor azonnal kirakta Facebookjá­ra Karácsonyt Pech felirattal
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary