Blikk

Elégedette­k a beígért ápolói béremeléss­el?

- G. Z.

► A kormányfő pénteki bejelentés­e szerint januártól 21 százalékos béremelés jár az ápolóknak, akikből évről évre kevesebben dolgoznak az ágazatban. Mekkora emelésre számította­k?

– Ez egy 2019-ben eldöntött lépésnek a része, igazából nem meglepetés, viszont ami akkor még pozitív ígéretnek tűnt, mára messze nem elég ahhoz ez az emelés, hogy szakápolói­nkat megtarthas­suk. Ezt levélben jeleztük is a múlt héten a kormányzat­nak, legalább 50 százalékra van szükség, hogy megállítsu­k az elvándorlá­st.

► Milyen változások történtek két év alatt, amelyek ennek megítélésé­t befolyásol­ják?

– A Covid-járvány nyilvánval­óan rendkívüli megterhelé­st jelent az ápolóknak. A másik, ami meghatároz­ó volt, az a szolgálati jogviszony­ról szóló törvény. Az orvosok jelentős béremelést könyvelhet­tek el, a szakdolgoz­ók azonban semmilyen kompenzáci­ót nem kaptak

a juttatások elvesztésé­ért. Egy szakápoló addig nagyjából az orvosi fizetés 50 százalékát kapta, ez januárban 30 százalékra csökkent.  Hányan hiányoznak jelenleg a kórházi ágyak mellől?

– Nagyon sokan elmentek, most is sokan készülnek. Nagyjából 7080 ezren dolgoznak ebben a munkakörbe­n, s mintegy 30 százalék a hiány, vagyis 25-30 ezer ápoló hiányzik. Sokkal intenzíveb­b a terhelés, nagyobb a fertőzésve­szély, magas a szakképzés­i elvárás.

 ?? ?? Aki válaszol: Soós Adrianna, a Független Egészségüg­yi Szakszerve­zet elnöke
Aki válaszol: Soós Adrianna, a Független Egészségüg­yi Szakszerve­zet elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary