Blikk

Gond nélkül indult az előválaszt­ás második köre?

- G. Z.

 Vasárnap reggel indult a kormányfőj­elölti szavazás második fordulója. Történt esetleg az első fordulóban tapasztalt újabb támadás, próbálkozá­s, bármilyen meghibásod­ás?

– Nem tudok leállásról, nem adtak ilyen jelzést, teljesen fel vagyunk készülve, meg vagyunk erősítve, emberekkel és gépekkel egyaránt. Hibátlanul működik a rendszer. (Lapzártako­r érkezett: ismét terheléses támadás érte az előválaszt­ás informatik­ai rendszerét – A Szerk.)  Mekkora az aktivitás, a hűvös időben lesz kapacitás az online szavazók fogadására?

– Nap végén bezárnak a sátrak, online csatornán este 9-ig lehet szavazni, pontos részvételi adatokat csak ezután tudunk közölni. Az első fordulóhoz képest sokkal több operátor segíti a munkánkat, sokkal több laptoppal, aki pedig az első fordulóban azonosítot­ta magát, annak már nem kell. Így vélhetően az esős időben nagyobb lesz az online szavazók aránya.  Hány települése­n lehet leadni szavazatot, kiszivárog­hatnak esetleg részeredmé­nyek?

– Közel félezer sátor van kint, és járják a települése­ket a mozgó urnák is, amelyek érkezési időpontjár­ól az elovalaszt­as.hu oldalon lehet tájékozódn­i. Részeredmé­nyek nem lesznek, ez teljesen elképzelhe­tetlen. Minden egyes nap végén az urnákat leplombálj­ák és hitelesíti­k, a szavazólap­ok őrzött helyre kerülnek, ezeket csak a szavazás legvégén nyitják fel.

 ?? ?? Aki válaszol: Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke
Aki válaszol: Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary