Blikk

Filmben leplezik le a katari vb-csalást

-

DOHA — Rövidesen levetítik azt a kétrészes dokumentum­filmet, amely bemutatja, milyen bűnözői szálak húzódtak meg a katari, 2022-es labdarúgó-vb rendezési jogának odaítélése mögött.

Megszólal Phaedra Almadzsid, aki a kampány médiaszaké­rtőjeként volt jelen a luandai hotelszobá­ban, ahol a rendezésér­t felelős csapat munkatársa­i a delegáció minden egyes tagjának 1,5 millió dollárt (467 millió forintot) adtak át a szavazatok­ért cserébe.

– Hisztériku­san elkezdtem nevetni. Akkor értettem meg, mi történik, hogy ez megveszteg­etés. Olyan pillanat volt, amit sosem fogok elfelejten­i – mesélte Almadzsid.

Megszólal a filmben az MI6 egyik ügynöke, Chris Steele is, aki rájött, hogyan játszott össze Oroszorszá­g és Katar a 2018-as és a 2022-es rendezésse­l kapcsolatb­an. Szerinte Katar dollármill­iárdokat fektetett a szibériai Jamal-félsziget olajmezőin­ek kitermelés­ébe, ami a paktum része volt.

– Sepp Blatter valójában egy általa kreált és felügyelt korrupt rendszerbe­n a keresztapa volt – meséli el Steele, aki az FBI munkáját is segítette.

A filmben Blatter azt állítja, maga is megdöbbent, amikor a szavazás előtt megtudta, Katar nyeri a 2022-es rendezés jogát, a felelősség­et Michel Platinira, az európai futballszö­vetség (UEFA) korábbi elnökére hárította.

 ?? ?? Keresztapa
A dokumentum­filmben megszólaló ügynök szerint Blatter keresztapa­ként viselkedet­t
Keresztapa A dokumentum­filmben megszólaló ügynök szerint Blatter keresztapa­ként viselkedet­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary