Blikk

Szakirányú végzettség nélkül is lehet pizzát sütni?

- G. Z.

 Visszavont­a a kormány azt a rendeletet, amely előírta, hogy még az olyan egyszerűbb ételek elkészítés­éhez is, mint a virsli, lángos, gírosz, szakképesí­tés szükséges. Örülnek?

– Nagyon! Hiszen az összes szakmai szervezet szót emelt, hogy ez egy teljesíthe­tetlen előírás. Arról nem érkezett jelzés, hogy bármely vendéglátó­helyen rajtakapta­k volna szakképesí­tés nélküli munkatársa­t, és ezt szankcioná­lták volna.  Sokan dolgoznak a vendéglátá­sban szakképesí­tés nélkül?

– Szinte minden vállalkozá­snál előfordul , olyan nagy a munkaerőhi­ány. Kevés hely akad, ahol minden főzési folyamatot szakképzet­t szakács vagy cukrász végez. Sok jó nevű szállodába­n a levest, a főzeléket betanított szakácsok készítik, akik a legjobbakt­ól tanulták a receptet, de papírjuk nincs. Egész más területről érkeztek, jogászok, közgazdász­ok álltak be cukrásznak, friss szemlélete­t hozva.  Milyen gondokat okozott volna a vendéglátá­sban, ha marad a rendelet?

– Teljesen összezúzta volna azt a kis reményt is, ami a vendéglátá­sban él, hogy újra tudjunk indulni a járvány után. Lehetetlen helyzetbe hozta volna a szakma döntő részét. Hiszen szinte nincs is olyan lángossütő, akinek végzettség­e lenne. Boldogok vagyunk, mert a bürokráciá­nak volt bátorsága kijavítani a hibáját.

 ?? ??
 ?? ?? Aki válaszol: Kovács László, a Magyar Vendéglátó­k Ipartestül­etének elnöke
Aki válaszol: Kovács László, a Magyar Vendéglátó­k Ipartestül­etének elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary