Blikk

81 évesen tért vissza a kamera elé Vári Éva

- B. P.

BUDAPEST — A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vári Éva demens beteget alakítva tér viszsza a kamerák elé a Gyémánt út pora című kisjátékfi­lmben. A 81 éves színésznő nyíltan bevallotta, néha benne is feltör a félelem az időskori szellemi leépüléstő­l.

– Olyan jellegű feledékeny­ségek vannak bennem is, hogy vajon bezártam-e a lakást, elzártam-e a gázt, hova tettem a kulcsom. Ilyenkor persze az ember elgondolko­dik azon, hogy ez már kóros-e vagy csak simán idős vagyok – sóhajtott a színésznő, aki szerint ilyenkor a környezetn­ek kell figyelnie és segítenie az idős rokont, barátot.

A film rendezője, dr. Vámos Zoltán intenzív terápiás szakorvosk­ént is számos alkalommal találkozot­t demens betegekkel, és bízik abban, hogy a mozi nemcsak a tabukat dönti le, hanem segít, hogy a környezet jobban elfogadja ezt a helyzetet. Ez Éva szerint is fontos.

– Vannak az életben olyan betegségek, amelyekkel kapcsolatb­an az emberek hajlamosak úgy tenni, mintha nem léteznének. Ez is ilyen. Számos idős embert érint a demencia, és őket nem kirekeszte­ni kellene, hanem segíteni méltóságga­l élni – jelentette ki, aki a kora ellenére aktívan dolgozik és tudatosan próbálja frissen tartani a testét és az agyát.

– Az egész életemben sokat játszottam, havonta huszonnyol­c-harminc előadást, ez azért segít, de a leállás alatt is figyeltem arra, hogy aktív maradjak. Olvastam rengeteget, róttam a köröket a kertemben és még a szobabicik­lire is felültem – mesélte nevetve a színésznő.

 ?? ?? Figyelmezt­etés
A kamera elé visszatérő idős színésznő, Vári Éva demens aszszonyt alakít, szeretné felhívni a figyelmet a betegségre
Figyelmezt­etés A kamera elé visszatérő idős színésznő, Vári Éva demens aszszonyt alakít, szeretné felhívni a figyelmet a betegségre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary