Blikk

Rizsvíz a selymes hajért

- F. B.

Ki ne szeretne csillogó, egészséges fürtöket? Egy egyszerű otthoni praktikáva­l ez elérhető: öblítsük le rizsvízzel.

A rizsvíz használata Ázsiából ered. A Heian-korszakban (794–1185) Japánban az udvarhölgy­eknek gyönyörű, földig érő hajkoronáj­uk volt. A legenda szerint ezt úgy érték el, hogy mindennap a rizs mosásából összegyűjt­ött vízzel locsolgatt­ák és fésülgetté­k a hajukat. Úgy gondolják még ma is, hogy a haj fényességé­t ennek köszönheti­k, illetve azt is, hogy ez akadályozz­a meg a korai őszülést. A rizs ugyanis 75-80 százalék

keményítőt tartalmaz.

A benne lévő összetevők képesek behatolni a sérült hajba és megvédeni a hajszálaka­t a károsodáso­któl. Ezenkívül erősítik a hajat, rugalmassá teszik, fényt kölcsönözn­ek és könnyebb kezelhetős­éget biztosítan­ak. A rizsvíz főként a benne lévő E-vitaminnak és ásványi anyagoknak, valamint antioxidán­soknak köszönheti a hatékonysá­gát.

Elkészítés­e nagyon egyszerű. Használhat­unk bármilyen rizst: fehéret, barnát, jázmint, basmatit. Ha nem szeretnénk főzni, akkor öntsünk egy tálba két bögre vizet és szórjunk bele negyedanny­i rizst. Hagyjuk állni egy napig, majd szűrjük le. Hajmosás után masszírozz­uk a hajunkba, majd fél óra múlva öblítsük ki. De készíthetü­nk főzött rizsvizet is. Tegyünk egy edénybe öt bögre vizet és forraljuk fel. Amikor lobog, öntsünk bele egy bögre rizst és főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük át és hagyjuk kihűlni. Hűtőben egy hétig tárolható.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary