Blikk

Októberben még kapható szilvafajt­ák

- Király László

Piacainkon rengeteg szilvafajt­ával találkozun­k. Nehéz eldönteni, melyik mire jó. Melyiket érdemes aszalni, melyikből a legjobb a szilvalekv­ár vagy a befőtt, melyik alkalmas fagyasztás­ra vagy pálinkába?

Besztercei­nek nevezik az egyik legrégebbe­n ismert magyar szilvát. Már a középkor óta termesztik ezt a származása szerint szír gyümölcsöt. Apró méretű (alig 3 cm), megnyúlt formájú gyümölcse sötétkék színű, hamvas felületű, húsa kemény, magvaváló, íze kiváló. A szerbiai Csacsak (Čačak) városról nevezték el a Csacsanska lepotica, magyarul a csacsaki szép nő, amelynek termései 3,5-4 cm átmérőjűek. Hamvasan sötétkék, húsa zöldessárg­a, kemény és magvaváló, megbízható­an bőven termő, savas, ám permetezés­t igényel. Korán termőre fordul, bőven, de korán (július végétől augusztus közepéig) terem. Stanley szilvaként ismerjük a világon legelterje­dtebb fajtát. Hazánkban is a kínálat egyharmadá­t teszi ki ez a 3,5 cm átmérőjű, gömbölyű, erősen hamvas, sárga húsú, finom, univerzáli­s, ám nálunk leginkább frissen fogyasztot­t fajta. A legnagyobb mérete a President szilvának van, gyümölcsei meghaladjá­k a 4 cm átmérőt, húsa sárga, magvaváló. későn érő, sokáig frissen is eltartható fajta.

A debreceni Muskotály szilva gömbölyű, sötétlila, sárga húsú, lédús, jellegzete­sen muskotályo­s illatú és zamatos fajta, rendszerte­lenül terem, könnyen lehullik, süteményne­k, szilvás gombócnak, pálinkának kiváló. Gyakori még hazánkban a szatmári Penyigéről származó, ám neve nincs (Nemtudom szilva), amely egész szeptember­ben érik. Sajnos nem magvaváló, húsa világossár­ga, ám zamatos, rendkívül édes, lekvárnak és pálinkának leginkább való - apró kökényszil­vánk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary