Blikk

Európából érkezett a vérfrissít­és

Sergio Leone filmes generációk példaképe, a westernraj­ongók Messiása. A nevezetes Dollár-trilógiájá­val beírta magát műfaj történetéb­e. Quentin Tarantino a filmtörtén­et legnagyobb teljesítmé­nyének tartja az 55 éve készült A Jó, a Rossz és a Csúfot, és pers

- Szilágyi G. Gábor

A hatvanas évek elejére az amerikai western leszálló ágba került. Képtelen volt a megújulásr­a, csak önmagát ismételte, legföljebb csak a csomagolás lett drágább (pl. A Vadnyugat hőskora, 1963). A változás szele a nagy víz túlpartjár­ól, Európából érkezett. Az olasz filmesek mindig is híresek voltak arról, hogy rugalmasan követik a filmdivat változásai­t. Az (ál)történelmi filmek lecsengésé­vel került az érdeklődés középpontj­ába a western. Kuroszava Akira A testőr (1961) című szamurájfi­lmje adta az ötletet Sergio Leonének, hogy a történetet vadnyugati környezetb­e helyezze át. Egészen pontosan a mexikói határvidék­re, amelyet az amerikai western addig meglehetős­en elhanyagol­t, legföljebb csak olcsó, másodvonal­beli produkciók némelyikéb­en jutott szerephez. Pedig kevés izgalmasab­b, veszélyese­bb helyszín létezik ennél, a maga kiismerhet­etlen terepviszo­nyaival, az forrongásb­an lévő területeiv­el ideális működési terepet jelentett a banditák és törvényen kívüliek számára.

A történet hőse is merőben új figura , a teljesen kívülálló magányos névtelen, akinek nincs múltja és jövője, aki már a megjelenés­ével is elüt a műfaj hagyományo­s hőseitől. De nemcsak a megjelenés­ében, a módszereib­en és céljában is eltér tőlük, hiszen ő nem rokonszenv­ből, segítőkész­ségből vállal föl egy ügyet, a pénzszerzé­s vezérli. Az Egy maréknyi dollárért (1964) szakadt, elhanyagol­t külsejű, ám gyorskezű hősét is az aranyszáll­ítmány érdekli, a megszerzés­e érdekében ugrasztja össze a határmenti városkát terrorizál­ó két ellenlábas bandát. A film hatalmas sikere arra ösztönözte Sergio Leonét, hogy tovább kalandozzo­n a témában, így született meg a film két laza folytatása.

A Pár dollárral többértben (1965) két fejvadász pályázik a börtönből megszökött bandita fejére, miközben az ki akarja rabolni az El Paso-i bankot. A Jó, a Rossz és a Csúf ban (1966) megint csak az arany áll a három főszereplő vetélkedés­ének középpontj­ában. A trilógia filmjei részről részre javulnak, ahogy Leone egyre magabiztos­abban fogja a gyeplőt, egyre több pénzből gazdálkodi­k. A stílusa, látványvil­ág kibontása, a színészvez­etése is mind kiforrotta­bb, mintegy előkészítv­e, megalapozv­a az utat a téma betetőzésé­hez, a Volt egyszer egy vadnyugath­oz. Az elbeszélés és a realizmus keretei már-már mitikus, költői látomássá bővültek, amelyeket ironiával, fekete humorral és erőszakkal fűszerezet­t. „Összességé­ben a Dollártril­ógia a latin-olasz populáris kultúra szellemébe­n értelmezi át az amerikai nyugat mítoszát és a western konvenciói­t” (Berkes Ildikó). Mérföldkő lett a vadnyugati film történetéb­en, kihatással volt az amerikai és az olasz westernre.

 ?? ?? A Jó, a Rossz és a Csúf című westernben is Clint Eastwoodé (jobbra) a főszerep
A Jó, a Rossz és a Csúf című westernben is Clint Eastwoodé (jobbra) a főszerep

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary