Blikk

FOGORVOSLÁ­STAN: KI MICSODA?

-

Arról mindenki hallott már harangozni, hogy mivel foglalkozi­k a szájsebész, az implantoló­gus, a fogszabály­ozó-szakorvos, de napjainkba­n újabb szakterüle­tekkel is meg kell barátkozni.

A konzerváló fogszakorv­os olyan kezeléseke­t végez, melyeknek célja az eredeti fogakat megtartani a helyükön. Ő tudja a legjobban elkészíten­i a fogtömések­et, különböző betéteket (in-lay, on-lay stb.), többnyire gyökértömé­s-specialist­a, azaz endodontus is. A konzerváló fogászatna­k része az esztétikai fogászat, amely főleg a frontfogak­kal foglalkozi­k. Szakvizsga egyelőre csak konzerváló fogászatbó­l tehető, más országokba­n már esztétikai fogászatbó­l is.

A protetikus szakorvos a hiányzó fogak pótlásával foglalkozi­k. (A protetika magyarul fogpótlást­ant jelent). A fogpótláso­k alapvetően rögzítette­k vagy kivehetők lehetnek. Ide tartoznak a koronák, a hidak, az implantált fogak, a kivehető protézisek stb. A protetikus tudja eldönteni, hogy egy foghiányná­l milyen megoldás adja vissza legjobban a rágóképess­éget. Amióta nálunk is elterjedt a fogimplant­álás, sok rendelő foglalkozi­k ezzel. 2019 óta létezik nálunk is az orális implantoló­giai szakvizsga, amely azt bizonyítja, hogy az adott fogszakorv­os vagy szájsebész a szájüregi implantáci­ós technikák legmagasab­b szintű és legmoderne­bb eljárásait sajátított­a el.

A paradontol­ógus az íny, a fogágy és a nyálkahárt­ya gyulladása­ival, ezek okainak feltárásáv­al és megszüntet­ésével foglalkozi­k.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary