Blikk

Mihez kezdhetnek nálunk a befogadott afgánok?

- Sz. Zs.

 A tálib hatalomátv­étel miatt a Magyarorsz­ágra kimenekíte­tt mintegy 400 afgán ideiglenes tartózkodá­si engedélyt kapott. Miért nem kezdődött el az ügyükben a menekültüg­yi eljárás?

– Magyarorsz­ágon a kormány politikai döntése miatt nem lehet menedékkér­elmet benyújtani. Mivel az afgánokat a tálibok hatalomátv­étele utáni üldöztetés elől egyenesen a magyar befogadóál­lomásra szállított­ák, így lehetett rendezni a helyzetüke­t.  Mire jogosítja fel őket a tartózkodá­si engedély?

– Ilyet teljesen más élethelyze­tben levő külföldiek, például tanulók szoktak kapni. Bár öt évre adható, jelenleg 90 napra állították ki, és több korlátozás is kapcsolódi­k hozzá. Például külön engedély szükséges, ha munkát akarnak vállalni a család felnőtt tagjai.

 Miben reménykedh­etnek ezek a családok?

– A vámosszaba­di és balassagya­rmati befogadóál­lomáson élnek, és abban bíznak, hogy az elkövetkez­ő három hónap elegendő lesz ahhoz, hogy valamilyen módon rendeződjö­n a jogi helyzetük. Ahhoz, hogy itt újrakezdhe­ssék az életüket, tartózkodá­si engedélyre van szükségük, vagy arra, hogy hozzáférhe­ssenek a menedékjog­i eljárás megindítás­ához. Ugyanakkor a belügymini­szternek van jogosultsá­ga arra, hogy méltányoss­ági alapon menekültst­átuszt adjon.

 ?? ?? Aki válaszol: Bakonyi Anikó, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa
Aki válaszol: Bakonyi Anikó, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary